Zwarte lijst belastingdienst negeerde zeven jaar privacyregels, zegt waakhond

Zwarte lijst belastingdienst negeerde zeven jaar privacyregels, zegt waakhond

De praktijk van de Nederlandse belastingdienst om mensen op de zwarte lijst te zetten wegens vermeende belastingfraude is regeerde een belangrijke overtreding van de EU-privacywetgeving door de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De Fraude Teken Preventie (FSV) van de Belastingdienst was in gebruik van 2013 tot 2020 toen dagblad Trouw en RTL Nieuws blies op de fluit over het bestaan ​​van de geheime lijst. De AP heeft sindsdien geconstateerd dat er sinds 2001 een voorloper van dat systeem bestond.

De lijsten bevatten de namen van 270.000 vermeende daders van belastingfraude, onder wie minderjarigen en de ouders die onschuldig betrokken waren bij het kinderbijslagschandaal.

‘Natuurlijk moet fraude worden aangepakt, maar we constateerden dat de Belastingdienst signalen van fraude registreerde en gebruikte op een manier die absoluut tegen de regels is. Er zijn onschuldige mensen opgelicht’, zei AP-voorzitter Aleid Wolfsen bij de presentatie van het rapport.

Redenen om op de lijst te komen, kunnen bijvoorbeeld een grote belastingaftrek zijn, een verzoek om informatie bij uitkeringsinstanties of zelfs een willekeurige tip.

‘Tips van buren, of van een boze ex-partner kunnen mensen op die lijst krijgen. En toen je er eenmaal mee bezig was, werd aangenomen dat je met je belastingen had gerommeld’, zei Wolfsen.

Daar stopte de belastingdienst niet, vond de AP. Te veel medewerkers hadden toegang tot de bestanden en gegevens werden te lang bewaard. Ook informatie over de gezondheid van zo’n 20.000 mensen werd in hun dossiers opgenomen.

redenen:

De belastingdienst bekijkt momenteel de dossiers om te achterhalen wat de reden van de zwarte lijst was in elk geval, maar men denkt dat in de helft van hen de reden nooit duidelijk zal worden.

De impact van het op de lijst staan ​​voor mensen en bedrijven wordt momenteel onderzocht door adviesbureau PWC. Het ministerie van Financiën heeft al gezegd dat zo’n 15.000 mensen nadelige financiële gevolgen hebben ondervonden. Zo werden hun persoonlijke betalingsregelingen geweigerd of werd hun belastingaangifte extra onder de loep genomen.

De praktijk droeg ook bij aan het ‘ongeëvenaarde onrecht’ van gezinnen die verstrikt raakten in het kinderbijslagschandaal van de belastingdienst, dat uiteindelijk leidde tot de ineenstorting van de regering.

De AP overweegt een boete op te leggen aan de Belastingdienst, maar wil eerst een reactie van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra afwachten.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment