Zwangere blauwe haai spoelt aan op kust Waddeneiland

Zwangere blauwe haai spoelt aan op kust Waddeneiland

Op het waddeneiland Schiermonnikoog is een blauwe haai aangespoeld, vermoedelijk een drachtig vrouwtje.

Fotograaf Foppe Peter Schut vond het dode wezen dinsdagmiddag tijdens een wandeling met zijn vrouw op de noordwestelijke oever van het eiland.

‘Ik zag door de verrekijker iets lichtgrijs met een ongewone vorm,’ zei hij tegen Omroep Fryslân. ‘Het leek op een zeehond, maar een van de vinnen stak omhoog.’

Haaienexpert Paddy Walker, van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging, zei dat de foto’s van het 1,95 m (6ft 5in) lange lijk erop wezen dat het een zwangere vrouw was die tientallen bevruchte eieren droeg.

De overblijfselen van de haai zijn weggenomen en zullen worden bestudeerd door experts van natuurhistorisch museum Naturalis, gevestigd in Leiden. ‘Het onderzoek kan ons heel nuttige informatie geven over de toestand van de oceaan’, zegt collectiemanager Esther Dondorp.

Vorig jaar is er een levende blauwe haai gevonden, gestrand op het strand in Ouddorp, Zuid-Holland. Bij die gelegenheid slaagde de reddingsmaatschappij KNRM erin de haai terug in zee te brengen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment