Zonnepanelen slaan problemen op voor de toekomst als ze niet op de juiste manier worden gerecycled

Zonnepanelen slaan problemen op voor de toekomst als ze niet op de juiste manier worden gerecycled

De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen voor het milieu als er geen inspanningen worden gedaan om ze te recyclen, waarschuwen experts.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 10 miljoen nieuwe zonnepanelen verkocht. De enige manier om met afgedankte exemplaren om te gaan – geschat op zo’n 250.000 in 2030 – is momenteel om ze te versnipperen en te gebruiken als materiaal om beton te maken.

‘Dat is verspilling van materiaal’, zegt TNO-onderzoeker Agnes Mewe tegen de omroep ons. ‘De panelen zijn meestal van glas, maar bevatten ook waardevolle materialen zoals silicium en zilver. En die moeten we hergebruiken.’

De inzameling en verwerking van oude zonnepanelen is in handen van producentenorganisatie Stichting OPEN. Elk lid betaalt een vaste prijs van € 0,13 per panel, wat lang niet genoeg is om in de toekomst een duurzame verwerking te garanderen, aldus directeur Jan Vlak.

Vlak zegt dat zonnepanelen tot €10 in prijs moeten stijgen om hoogwaardige recycling mogelijk te maken en dat er een fonds moet worden opgericht om dit te financieren.

Een ander probleem voor de sector is het aantal zonnepanelenmakers dat niet betaalt voor het opwerken van oude panelen en profiteert van degenen die dat wel doen. ‘Dat moet eerst worden aangepakt’, zei Vlak,

Ook het ontwerp van de panelen – die momenteel moeilijk te demonteren zijn – zal moeten veranderen. Momenteel werkt TNO aan zonnepanelen die volledig circulair zijn.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment