Zelftestkits detecteren Omicron wel, zegt gezondheidsinstituut

Zelftestkits detecteren Omicron wel, zegt gezondheidsinstituut

Het Nederlandse volksgezondheidsinstituut RIVM heeft experimenten uitgevoerd met zelftestkits voor het coronavirus en heeft geen verschil gevonden in de detectie van Delta- en Omicron-varianten van het virus, omroep NOS zei woensdag.

Het RIVM gaf commentaar op een rapport van de FDA in de VS, die zeiden dat thuisantigeentests mogelijk minder gevoelig zijn voor het detecteren van de Omicron-variant.

De FDA zei in een verklaring dat antigeentests ‘de Omicron-variant detecteren, maar mogelijk een verminderde gevoeligheid hebben’, wat betekent dat de tests een infectie kunnen missen, vooral in de vroege stadia van de ziekte.

‘Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de zelftests die in Nederland te koop zijn met het levende Omicron-virus dat in een laboratorium is gekweekt’, zegt viroloog Chantal Reusken tegen de NOS. Het FDA-onderzoek betrof het levende virus in monsters van patiënten.

Reusken zei dat er twee redenen zijn waarom een ​​test minder effectief zou kunnen zijn bij het detecteren van de Omicron-variant. ‘Het virus zou zo kunnen muteren dat de tests niet zo goed werken, maar we verwachten niet dat dat zal gebeuren’, zei ze. ‘De eiwitpiek in Omicron is veranderd, maar de antigeentest is niet gericht op de eiwitpiek maar op de virusschil, die nauwelijks is veranderd.’

Het kan ook zijn dat de Omicron-variant minder goed te detecteren is in de neus, zei ze. De FDA onderzoekt deze optie nu.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft begin deze maand het protocol voor zelftests gewijzigd en roept mensen met milde symptomen op deze te gebruiken. Mensen met een positieve uitslag, of bij wie de symptomen enkele dagen aanhouden, moeten een PCR-test doen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Vorige week meldden 47.000 mensen die thuis een positieve zelftest hadden zich bij het testcentrum van hun lokale gezondheidsraad om dit te controleren, en 16% bleek toch geen coronavirus te hebben.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment