Zelfisolatie en quarantaineregels ongewijzigd als Nederlandse slootmondmaskers

Zelfisolatie en quarantaineregels ongewijzigd als Nederlandse slootmondmaskers

Nederland is het schrappen van de resterende coronavirusregels volgende week, maar de aanbevelingen om jezelf te isoleren als je positief test, blijven, heeft het ministerie van Volksgezondheid bevestigd.

Momenteel moet u, als u positief test op coronavirus, thuis blijven en minimaal vijf dagen in zelfisolatie. Na 24 uur zonder symptomen kunt u de isolatie verlaten.

‘Zelfisolatie is een dringende aanbeveling, geen wettelijke verplichting’, zegt een woordvoerder van de gezondheidsraad tegen Dutch News. ‘Houd er als individu echter rekening mee dat coronavirus erg besmettelijk is en zelfisolatie helpt voorkomen dat de mensen om je heen besmet raken.’

Experts verwachten niet dat de overheid de regels voor zelfisolatie en quarantaine in de nabije toekomst zal schrappen, vanwege hun rol bij het indammen van het virus.

‘We weten niet hoe het in de toekomst gaat lopen en het coronavirus hoort nog niet bij de normale wintervirussen’, zegt viroloog en gezondheidsadviseur van de overheid Marion Koopmans. Tijdens de overgangsperiode is het belangrijk om te blijven testen en thuis te blijven als je besmet bent, zei ze.

Alma Tostmann, epidemioloog in het academisch ziekenhuis Radboudumc, zegt tegen de NOS dat het nog te vroeg is om de regels van zelfisolatie los te laten.

‘Ik denk dat je in ieder geval moet wachten tot deze infectiegolf voorbij is en iedereen boven de 70 een extra booster heeft gehad’, zei ze. ‘Ook willen we zeker weten dat de druk op de zorg niet toeneemt, omdat we nog behandelingen moeten afzeggen en een inhaalslag hebben.’

Quarantaine

Quarantaine verschilt van zelfisolatie doordat het iets is dat u wordt aangeraden te doen als er een risico bestaat dat u besmet raakt.

Als iemand met wie u samenwoont of een nauw contact heeft, coronavirus heeft maar geen symptomen heeft, hoeft u momenteel niet in zelfquarantaine te gaan, zolang u volledig bent ingeënt of zelf onlangs het coronavirus heeft gehad.

De overheid heeft een tool ontwikkeld (in het Engels) zodat u kunt controleren of u in quarantaine of zelfisolatie moet.

Koopmans zei ook dat de introductie van zelfisolatie een impact kan hebben op de manier waarop we omgaan met andere virussen. ‘Wie help jij als je met griep rondloopt en kwetsbare mensen besmet?’ ze zei. ‘Het is niet aan mij, maar dit is een discussie die ik denk dat we moeten hebben.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment