Zeespiegel langs kust stijgt 1,2 meter zonder actie, waarschuwt weerbureau

vZeespiegel langs kust stijgt 1,2 meter zonder actie, waarschuwt weerbureau

De zeespiegel langs de Nederlandse kust zal eind deze eeuw waarschijnlijk 1,2 meter hoger zijn dan aan het begin, maar het verschil kan oplopen tot wel twee meter, meldt het KNMI maandag.

De cijfers zijn opgenomen in een nieuw rapport over het Nederlandse klimaat dat volgende week wordt gepubliceerd voorafgaand aan de klimaatconferentie in Glasgow.

Het hogere cijfer van twee meter is mogelijk als het Antarctische ijs sneller smelt dan voorspeld, aldus het KNMI. De stijging van 1,2 meter veronderstelt geen algemene vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De eerdere schatting van het KNMI, in 2014, was een stijging van één meter. De nieuwe cijfers zijn ontleend aan het meest recente rapport van het VN-klimaatpanel IPCC plus aanvullend lokaal onderzoek.

Het bureau zegt ook dat de Nederlandse lentes en zomers waarschijnlijk droger zullen zijn, met meer extreme stormen tijdens de zomerperiode. ‘Ons klimaat verschuift naar dat van Zuid-Europa’, aldus het KNMI.

Ook is er een groter risico op lage waterstanden in de Nederlandse rivieren in de zomer – met gevolgen voor de scheepvaart – en te veel water in de winter.

Ongeveer 26% van Nederland ligt onder zeeniveau en nog eens 29% is vatbaar voor overstromingen van rivieren. De Nederlandse kust wordt beschermd door een ingewikkeld systeem van dijken, zeeweringen en sluizen, gebouwd na de verwoestende overstromingen van 1953 waarbij meer dan 1.800 mensen omkwamen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment