Zaligverklaring Nederlandse priester opgeschort na opmerkingen over seksueel misbruik

Zaligverklaring Nederlandse priester opgeschort na opmerkingen over seksueel misbruik

Een Nederlandse jezuïet die in 2014 in Syrië werd doodgeschoten, mag volgens de krant toch niet zalig worden verklaard katholieke krant.

De belangrijkste reden voor de storing, aldus de krant, zijn opmerkingen die Frans van der Lugt in 2009 of 2010 maakte over het seksueel misbruikschandaal binnen de kerk. Hij zou een groep bezoekers van zijn religieuze gemeenschap in Homs hebben verteld dat hij de nadruk op de misbruikclaims overdreven vond en twijfels hebben gezaaid over de geloofwaardigheid van de slachtoffers.

De bezoekers rapporteerden de opmerkingen aan de chef van Van der Lugt. Kort daarna werd hij opgenomen in het ziekenhuis en werd hij niet geconfronteerd met disciplinaire maatregelen. Er is nu echter een rapport over het incident opgegraven tijdens het zaligverklaringsproces.

Van der Lugt was 75 toen hij werd doodgeschoten. Hij had 50 jaar in Syrië gewoond en weigerde te vertrekken, ondanks de oorlog. Zijn graf, in de kloostertuinen, is een soort pelgrimsoord geworden voor zowel christenen als moslims in Syrië, aldus de NOS.

Zaligverklaring is de eerste stap in heiligverklaring, oftewel heilig worden.

Normaal gesproken heeft de kerk bewijs van een wonder nodig om iemand te zaligverklaring, maar mensen die door de kerk als martelaren worden beschouwd, kunnen heiligen worden zonder.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment