Wreed, verderfelijk, onrechtvaardig, verenigend: een ooggetuigenverslag over de eerste maand van de Russisch-Oekraïense oorlog

Wreed, verderfelijk, onrechtvaardig, verenigend: een ooggetuigenverslag over de eerste maand van de Russisch-Oekraïense oorlog

In de ochtend van 24 februari, toen het Russische leger Oekraïne aanviel, zat de Groningse tech-journalist en podcaster Andrii Degeler in de trein naar Charkov. Nu hij weer thuis is met zijn vrouw en kind, blikt hij terug op de eerste maand van de oorlog, die hij aan den lijve heeft ervaren.

l de eerste ochtend doorgebracht van de oorlog in de stad Charkov, de plaats waar ik ben geboren en getogen maar al 15 jaar niet meer heb gewoond. Twee dagen daarvoor reed ik mijn moeder uit Charkov naar de relatief rustige stad Khmelnytskyi, in het westelijke deel van Oekraïne.

In de middag van 24 februari haalde ik mijn schoonzus op en vertrokken we samen uit Charkov. De trein die we namen was half leeg, in tegenstelling tot de evacuatietreinen die de komende dagen vertrokken waar niet genoeg ruimte was voor iedereen die wilde vertrekken.

De volgende dag ging ik weer naar mijn moeder in Khmelnytskyi, met weinig begrip van wat ik kon verwachten, wat ik moest doen en of ik de rest van mijn familie in Groningen binnenkort zou kunnen zien.

De nieuwe realiteit

Vanaf de eerste dag van de oorlog begint en eindigt vrijwel elke Oekraïner de dag met het nieuws. Traditionele media, sociale netwerken en Telegram-kanalen leveren een constante stroom van updates, elke dag, elk uur, elke minuut. Het religieus volgen ervan kan een gevoel van controle creëren, maar het maakt je ook steeds angstiger naarmate je overweldigd raakt door het enorme aantal updates.

Het geeft ook een heel bizar gevoel voor iemand als ik, die verblijft in een stad die er bijna vredig, bijna normaal uitziet, afgezien van de militaire patrouilles en vrijwilligerscentra. Je weet dat de oorlog heel dichtbij is – het dichtstbijzijnde bombardement vond plaats op slechts 40 km van de stad – en toch hebben de gevechten en beschietingen je niet direct geraakt, je ziet het alleen in het nieuws of hoort erover van mensen die naar Khmelnytskyi zijn geëvacueerd vanuit andere plaatsen.

Een betrouwbare herinnering aan de nabijheid van oorlog is het geluid van de luchtalarmsirenes. In de eerste dagen van de oorlog hoorden we ze zelden, maar later ging er zelden een nacht voorbij zonder tenminste één alarm.

Ik zag veel mensen ze negeren, maar voor ons, die op de 10e verdieping woonden, was dat geen optie. Dus moesten we dag en nacht onze warme kleren aantrekken, de belangrijkste documenten inpakken en verhuizen naar de parkeerplaats onder ons gebouw dat een geïmproviseerde schuilplaats was geworden. Als je daar een paar uur doorbracht, was je tot op het bot gekoeld – maar hey, we hadden tenminste stoelen en half-fatsoenlijke wifi.

Het zou oneindig veel moeilijker voor me zijn geweest om gezond te blijven als mijn oude vrienden er niet waren geweest, een echtpaar uit Charkov dat in de eerste dagen van de oorlog ook met hun bejaarde ouders was geëvacueerd. Omdat ik me al in Khmelnytskyi had gevestigd, had ik ze kunnen helpen bij het vinden van een verblijfplaats op slechts vijf minuten van mijn flat. Sindsdien brachten we elke avond – vanaf het moment dat ik klaar was met werken en tot de avondklok begon – samen door, bij hen thuis of bij ons.

Ik werk dus ik ben

Er zijn veel dingen die je kunt voelen in de situatie waarin ik me bevond – maar ik voelde me meestal nutteloos. De dag na zijn terugkeer naar Khmelnytskyi, I getweet over het zoeken naar journalistieke opdrachten — ik heb tenslotte een aantal jaren journalistiek gestudeerd, hoewel ik de afgelopen 10 jaar heb geschreven en podcasting over technologie en startups in Europa.

Terwijl ik wachtte op reacties op die tweet, kreeg ik het idee om een ​​script te maken dat aan elke website kan worden toegevoegd om een ​​speciale pop-upbanner te tonen aan iedereen die vanaf een Russisch IP-adres komt. (Toen dacht ik nog dat het dingen zou veranderen als meer mensen in Rusland echt zouden begrijpen wat er in Oekraïne aan de hand was – die illusie koester ik niet meer.)

Ik kan nauwelijks coderen, maar gelukkig ken ik mensen die er goed in zijn – dus binnen een paar dagen mijn oude vriend en voormalig Groninger Oleksandr en ik had het project aan de slag. De banner is in de eerste twee weken van zijn werk meer dan 300.000 keer vertoond.

In de tussentijd was ik begonnen aan iets dat ik mezelf nooit zou voorstellen: CNA, het openbare tv-station in Singapore, vroeg me regelmatig in hun nieuwsuitzendingen te verschijnen om updates te geven over de situatie in Oekraïne.

In de eerste drie weken van maart heb ik één pakket ingediend over hoe vrijwilligers werken in Khmelnytskyi en in totaal 40 live overtochten hebben gedaan. Voor de meesten van hen stond ik in de belangrijkste voetgangersstraat van de stad, direct naast de herdenkingsinstallatie voor de mensen die zijn omgekomen tijdens de revolutie van de waardigheid en de Russisch-Oekraïense oorlog – de oorlog die begon in 2014.

Het is waarschijnlijk het vermelden waard dat ik totaal onvoorbereid en zonder officiële persreferenties naar Oekraïne kwam, wat enigszins voorspelbare gevolgen had. In de eerste week dat ik voor CNA werkte, werd ik twee keer naar het politiebureau gebracht – een keer in Khmelnytskyi en een keer in Lviv, waar ik een perskaart ging ophalen die vanuit Nederland naar mij was gestuurd. Beide keren duurde het ongeveer twee uur uitleg en controle voordat ik vrij was om te gaan – maar ik verwachtte niets anders in een land in oorlog.

Op een gegeven moment sprak ik met een andere journalist die me wilde interviewen over het werk dat ik deed, en zij vroeg of ik in staat was om af en toe afstand te nemen van de nieuwsstroom om wat mentale stabiliteit te krijgen.

Terwijl ik erover nadacht, realiseerde ik me dat de enige keren dat ik me een beetje losmaakte van de oorlog, was toen ik mijn rapportage deed. Interessant is dat praten over de oorlog in mijn land van herkomst vanuit een journalistiek perspectief uiteindelijk mijn gezond verstand ondersteunde.

De terugreis

Na het uitbreken van de oorlog lanceerden de Oekraïense autoriteiten de algemene mobilisatie, die onder meer inhield dat mannen tussen 18 en 60 jaar het land niet uit mochten, op enkele uitzonderingen na. Dus als Oekraïens staatsburger was ik mentaal voorbereid om nog vele weken in Khmelnytskyi te blijven en verslag uit te brengen, hoewel ik mijn vrouw, mijn kind en mijn huis enorm miste.

Medio maart voegde de Oekraïense regering echter nieuwe uitzonderingen toe aan de regels voor grensoverschrijding, waarvan er één voor mijn moeder en mij gold. Een paar dagen nadat we over de veranderingen hadden gelezen, pakten we onze spullen en reden we vijf uur naar de grens – om te worden teruggestuurd door de grenswachten, die blijkbaar de informatie over de nieuwe regels niet hadden gekregen.

Het was die avond te laat om terug te gaan naar Khmelnytskyi, want er was geen kans dat we het zouden hebben gehaald voordat de avondklok inging. We brachten de nacht door in een hotel in een klein stadje niet ver van de grens en keerden de volgende dag terug naar onze tijdelijke plek. Na nog een paar dagen werk, luchtaanvallen en telefoontjes naar de grenswacht, probeerden we het opnieuw – deze keer met succes.

Nog negen uur rijden samen met zoveel andere auto’s met Oekraïens kenteken, een nachtje in een hotel naast de Pools-Duitse grens, en dan nog zes uur in de auto – en we zijn thuis in Groningen. Een reis die aanvankelijk als een overdreven reactie aanvoelde en een week of twee zou duren, eindigde een maand lang, bijna op de dag.

De tijd van eenheid

Terwijl ik bezig was met mijn – weliswaar kleine – problemen, maakte Oekraïne als geheel een onvoorstelbare gruwel van een totale oorlog door. Een oorlog waarin Rusland burgerdoelen bombardeert, vrouwen en kinderen doodt en journalisten doodschiet. Een oorlog waarin de hele stad Mariupol wordt gegijzeld door het Russische leger, dat het vervolgens methodisch vernietigt, samen met iedereen die erin zit.

Tegelijkertijd heeft deze gedeelde ervaring al tientallen miljoenen mensen in het hele land en daarbuiten verenigd en als een natie aan elkaar gesmeed. Niemand van buitenaf had voorspeld dat Oekraïne de Russische invasie zo lang zou kunnen afslaan; niemand dacht dat Kiev nog steeds sterk zou staan ​​na een maand van bijna continue aanvallen.

Veel steden in het oorlogsgebied – waaronder mijn geboorteland Charkov – bevinden zich in een humanitaire catastrofe waarbij mensen het grootste deel van hun tijd doorbrengen in schuilkelders. Nog meer steden die niet zwaar zijn beschadigd, naderen hun capaciteit op het gebied van huisvesting en ondersteuning van ontheemden. Tienduizenden vrijwilligers werken honderd uur per week aan fondsenwerving, kopen goederen en apparatuur, organiseren logistiek, ontmoeten en helpen mensen in nood.

Ik kijk naar de foto’s in de nieuwsfeeds. Ik bekijk de video’s. Ik ben blij weer terug in Groningen te zijn. Ik voel me slecht over het vertrek. Ik probeer mijn vrienden en familie, verspreid over Oekraïne en Europa, te helpen en te ondersteunen, al is het maar een klein beetje.

Net als elke andere Oekraïner, waar ze ook zijn, probeer ik dit nieuwe oorlogsleven te leiden in een realiteit die voor altijd veranderde op 24 februari 2022.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment