Wrak gevonden op strand wordt geïdentificeerd als Britse bommenwerper in oorlogstijd

Wrak gevonden op strand wordt geïdentificeerd als Britse bommenwerper in oorlogstijd

Wrakstukken gevonden in de nasleep van storm Eunice op het strand van Camperduin, bij Alkmaar, zijn geïdentificeerd als een Britse Short Stirling MK1 die in 1942 door de Duitsers is neergeschoten.

Bij het opruimen van het strand in februari werd een groot stuk van de romp van het bommenwerpervliegtuig verstrikt gevonden in een visnet.

Martijn Visser, van de vereniging Egmond ’40-’45, zei dat zijn ‘mond openviel’ toen hij het wrak zag. ‘Kleine stukjes spoelen vaak aan op het strand, maar nooit zo’n groot stuk. Het is verbazingwekkend om het in je handen te houden nadat het tachtig jaar op de bodem van de zee heeft gestaan. NH Nieuws.

Visser kon het vliegtuig identificeren door het te vergelijken met de romp van een andere Short Sterling in het vliegtuigmuseum in Deelen.

‘In totaal zijn drie Short Stirlings neergestort voor de Nederlandse kust, twee bij Bergen aan Zee en één bij Camperduin. We weten voor 80% zeker dat dit degene is die bij Camperduin is neergeschoten, want zo’n wrak wordt normaal gesproken niet door de stroming verplaatst.’

Het vliegtuig was op weg naar huis van een bombardement op 17 december 1945 toen het werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Alle acht bemanningsleden kwamen om het leven.

‘Het gebeurde toen ze bijna thuis waren. Het bereiken van de Nederlandse kust betekende meestal dat je in veiligheid was. Piloten noemden het gebied tussen Egmond en Castricum ‘the gap’ omdat daar weinig luchtafweergeschut stond’, aldus Visser.

Het was de eerste vlucht met het vliegtuig voor vijf bemanningsleden, onder wie de 22-jarige sergeant Thomas Padden. Visser nam contact op met Paddens kleinzoon om hem over de vondst te vertellen. ‘Hij was verbijsterd, maar ook dankbaar dat we het hadden onderzocht’, zei Visser.

Het wrak wordt tentoongesteld in het bunkermuseum Jansje Schong in Egmond aan Zee. Visser zei te verwachten dat de nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden daar hun eer zouden willen bewijzen. ‘Ze zijn erg blij dat we hier het verhaal van hun grootouders vertellen, zodat dit dramatische deel van de geschiedenis niet verloren gaat.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment