Wordt Poetin naar het Strafhof in Den Haag gestuurd? Een kijkje in ‘s werelds beroemdste rechtbank

Wordt Poetin naar het Strafhof in Den Haag gestuurd? Een kijkje in ‘s werelds beroemdste rechtbank

Het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, of ICC, is ‘s werelds eerste permanente rechtbank voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De Russische inval in Oekraïne heeft geleid tot veel oproepen om de Russische president Vladimir Poetin daar te laten berechten. Dus hoe werkt het?

De rechtbank is in 2002 opgericht door het Statuut van Rome en heeft jurisdictie over vier kernmisdrijven: genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en het misdrijf agressie. Aanvankelijk gehuisvest in het voormalige KPN-gebouw in Den Haag, verhuisde het in 2015 naar zijn vaste locatie.

‘Nederland heeft gelobbyd om de rechtbank in Den Haag te vestigen’, zegt Stephanie van den Berg, die de rechtbank voor het internationale persbureau Reuters dekt en een podcast host genaamd Asymmetrische kapsels over internationaal recht.

Den Haag, dat zich graag de stad van vrede en recht noemt, is sinds 1945 de thuisbasis van het Hooggerechtshof van de Verenigde Naties en sinds 1922 de voorloper ervan, het Permanente Hof van Internationale Justitie. aan het Internationaal Straftribunaal voor het Voormalige Joegoslavië, een ander VN-orgaan dat oorlogsmisdaden begaan tijdens de Joegoslavische oorlogen vervolgt.

De situatie in Oekraïne

Op dinsdag heeft de hoofdaanklager van het ICC, Karim Khan bekend gemaakt een record dat 39 landen de situatie in Oekraïne naar de rechtbank hadden verwezen, om het zo te zeggen. Normaal gesproken gaat het internationale recht heel langzaam, zegt Van den Berg. ‘Dit is warpsnelheid.’ De verwijzing van de staat is belangrijk omdat het Khan in staat stelt te omzeilen om een ​​panel van rechters om toestemming te vragen om verder te gaan.

Normaal gesproken is de rechtbank alleen bevoegd voor misdrijven gepleegd door de onderdanen van of op het grondgebied van de landen die het Statuut van Rome hebben ondertekend en zijn noch de Russische Federatie, noch Oekraïne lid. In 2014 ondertekende Oekraïne echter een verklaring die de rechtbank in staat stelt misdaden op zijn grondgebied te onderzoeken, als reactie op de Russische inval in Oost-Oekraïne dat jaar.

In 2020 rondde de vorige officier van justitie van de rechtbank haar vooronderzoek naar de situatie in Oekraïne af.

‘Mijn officier van justitie heeft geconcludeerd dat er op dit moment een redelijke basis is om aan te nemen dat een breed scala van gedragingen die oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid vormen die onder de jurisdictie van het Hof vallen, zijn gepleegd in de context van de situatie in Oekraïne’, aldus de vertrekkende aanklager. Fatou Bensouda zei destijds.

Ze merkte echter ook op dat haar kantoor niet over het geld beschikte om verder te gaan.

De grootschalige invasie van Rusland heeft het conflict in Oekraïne naar de top van de prioriteitenlijst gebracht. De huidige aanklager herinnerde landen er echter aan dat het onderzoek gefinancierd moet worden en NGO’s roepen nu op tot betaling van de nationale regeringen.

Zal Poetin in de beklaagdenbank belanden?

Vrijwel zeker niet, zegt Van den Berg. Het is notoir moeilijk om politieke leiders te vervolgen voor oorlogsmisdaden. Je moet een verband aantonen, zegt Van den Berg, tussen de misdaad op de grond en de politicus.

‘Leiders zeggen niet meer ‘Ga iedereen in deze stad vermoorden’ omdat ze weten dat ze daardoor vatbaar zijn voor vervolging.’ Wat waarschijnlijker is, is dat als een onderzoek tot de conclusie leidt dat er oorlogsmisdaden worden gepleegd, militaire top- en middenkaderleiders voor de rechter zullen worden gedaagd.

Dat betekent echter niet dat vervolging van Poetin niet mogelijk is. ‘Ik had nooit gedacht dat ik Milošević voor de rechtbank zou zien’, zegt Van den Berg, verwijzend naar de voormalige president van Servië die stierf in een gevangeniscel voordat zijn proces kon worden afgerond.

Politieke topleiders belanden meestal bij het ICC nadat regimewisseling het aantrekkelijk maakt om voormalige bazen het land uit te krijgen, benadrukt ze.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment