Winter kan maar liefst 10 miljoen Covid-besmettingen opleveren, zegt Kuipers

Winter kan maar liefst 10 miljoen Covid-besmettingen opleveren, zegt Kuipers

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft gezegd dat Nederland de komende winter maar liefst tien miljoen Covid-19-infecties kan krijgen.

‘Het is nog niet voorbij’, zei Kuipers deze week tijdens een briefingsessie tegen journalisten.

De D66-politicus nam in januari het stokje over van de vorige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge van het CDA, en signaleerde meteen: verandering in aanpak.

De nieuwe strategie zal gericht zijn op eigen verantwoordelijkheid, al worden de details nog uitgewerkt. Kuipers zei echter dat nieuwe beperkingen gebaseerd zullen zijn op gezondheidsproblemen, evenals op de economische, sociale en culturele impact

De nieuwe ronde

Kuipers waarschuwde dat, hoewel Nederland deze herfst of winter nieuwe maatregelen zou kunnen zien om de verspreiding van het virus te stoppen, het een uitdaging zou zijn om het publiek ervan te overtuigen zich eraan te houden.

‘het is een zeer ingewikkelde en zeer moeilijke balans’, zei hij toen hem werd gevraagd hoe de regering zou beslissen of maatregelen nodig waren.

Tijdens de voorgaande jaren van de pandemie zag Nederland zijn eerste avondklok sinds de Tweede Wereldoorlog, reisbeperkingen en maskeringsvereisten. Kuipers benadrukte dat scholen en universiteiten absoluut als laatste moeten sluiten als er weer een lockdown nodig is. ‘We weten dat dit ongelooflijk ontwrichtend is’, zei hij.

Volgens modellen zou Nederland tijdens het zeven maanden durende ‘seizoen’ van half september tot half april wel tien miljoen besmettingen kunnen hebben, hoewel hij hoopt dat die aantallen lager zullen zijn.

Toezicht houden

Nederland schrapte het advies dat iedereen met een positieve zelftest maandag een nauwkeuriger PCR-test kreeg van de volksgezondheidsautoriteiten. Kuipers zei dat hij er ook zonder die vereiste vertrouwen in had dat de Nederlandse autoriteiten de verspreiding van Covid en eventuele nieuwe varianten zouden kunnen volgen.

‘We hadden dit soort testen niet voor eerdere ziekten’, zei hij. Hij is van plan informatie van wat hij ‘stembureaus’ noemde te gebruiken om het aantal gevallen te extrapoleren. Dat zijn onder meer ziekenhuizen en doktersassistenten. Nederland test ook regelmatig afvalwater op het virus, wat volgens Kuipers een effectieve manier is om de overdrachtssnelheid te monitoren.

Behandelingsopties

Nederlanders onderzoeken verschillende behandelingsopties voor iedereen die Covid krijgt. Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft tot op heden acht medicijnen goedgekeurd die het virus bestrijden en er zijn nog twee aanvragen in behandeling. Veel hiervan moeten echter zo snel mogelijk worden ingenomen nadat de ziekte is opgelopen en Kuipers drong er bij het publiek op aan door te gaan met zelftesten.

Nederlanders delen nu zelftests uit aan huishoudens met een laag inkomen, maar bieden, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen, niet op grote schaal gratis zelftests aan. De minister van Volksgezondheid benadrukte ook de noodzaak om gevaccineerd te worden en een boostervaccinatie te krijgen. Vanaf deze week biedt het land nu boostershots aan aan iedereen ouder dan 60 jaar, evenals aan enkele kwetsbare mensen.

Les geleerd

Kuipers zei dat een van zijn grootste inzichten van de pandemie tot nu toe was dat organisaties in het hele land moeten samenwerken om effectief te zijn.

De lokale volksgezondheidsautoriteiten, nationale autoriteiten, ziekenhuizen en andere zorggroepen moeten samenwerken, of het nu gaat om de bestrijding van Covid-19 of een andere besmettelijke ziekte die zich in de toekomst kan verspreiden, zei hij. ‘Het gaat erom wendbaar te zijn.’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment