Winst ABN Amro bereikt 1,2 miljard euro, plannen inkoopprogramma eigen aandelen

Winst ABN Amro bereikt 1,2 miljard euro, plannen inkoopprogramma eigen aandelen

ABN Amro bank geboekt nettowinst van € 1,2 miljard vorig jaar en heeft een aandeleninkoopprogramma van € 500 miljoen aangekondigd, waarvan een groot deel naar de Nederlandse staat zal gaan.

De staat bezit nog steeds 56% van de bank, die in 2008 werd genationaliseerd na een mislukte overname voor bijna 17 miljard euro.

Het besluit om aandelen terug te kopen is een ‘volledig verantwoorde’, gezien de financiële buffers die de bank heeft opgebouwd, aldus topman Robert Swaak in een persverklaring.

Minister van Financiën Sigrid Kaag wil het staatsbelang in ABN Amro verminderen, maar er is nog geen tijdschema vastgesteld. De laatste keer dat de staat gedesinvesteerde aandelen was in 2017.

De bank is ook van plan meer filialen te sluiten naarmate de verschuiving naar alleen-digitale diensten toeneemt, maar heeft niet gezegd hoeveel kantoren zullen worden gesloten.

De bank zei in 2020 het was van plan om zijn wereldwijde personeelsbestand tegen 2024 met 15% te verminderen.

Vanaf het derde kwartaal van dit jaar kunnen klanten kaartloos geld opnemen en digitaal een gezamenlijke rekening openen. De bank heeft ook het aantal financiële coaches verdubbeld dat beschikbaar is voor klanten die ondersteuning nodig hebben bij digitale banksystemen, zei Swaak.

De cijfers voor 2021 worden sterk beïnvloed door eenmalige posten. De bank verkocht vorig jaar haar hoofdkantoor in Amsterdam voor € 327 miljoen, maar dit werd gecompenseerd door een buitengerechtelijke schikking van € 480 miljoen voor slechte witwascontroles. ABN Amro zette ook € 250 miljoen opzij om klanten te compenseren die te veel rente op leningen betaalden, en dit later in het jaar te verhogen tot € 340 miljoen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment