Winnaar World Press Photo 2022 ‘schrijft zichzelf in je geheugen’

Winnaar World Press Photo 2022 ‘schrijft zichzelf in je geheugen’

De prijs voor de World Press Photo of the Year van dit jaar is toegekend aan Amber Bracken voor haar foto van een gedenkteken voor kinderen die zijn omgekomen op een Canadese residentiële school, zei de Amsterdamse organisatie donderdag.

De foto toont rode jurken die aan kruisen langs een weg zijn gehangen om kinderen te herdenken die stierven in de Kamloops Indian Residential School na de ontdekking van maar liefst 215 ongemarkeerde graven.

Bracken vertelde Nieuwsuur dat het een donkere, sombere dag was toen ze de foto’s ging maken, maar dat de zon doorbrak net toen ze de top van de opkomst bereikte.

‘Het leek wel een sprookje. De wolken trokken uiteen en een regenboog verscheen boven de vallei,’ zei ze. ‘Je ziet het niet op de foto maar de regenboog eindigde op de plek waar de graven van de kinderen zijn gevonden. Het was een soort symbolisch herstel na alle verdriet en alles wat de gemeenschap had meegemaakt.’

‘Het is een soort beeld dat zich in je geheugen schroeit, het roept een soort zintuiglijke reactie op’, zei juryvoorzitter Rena Effendi. ‘Ik kon de rust bijna horen op deze foto, een stil moment van wereldwijde afrekening voor de geschiedenis van de kolonisatie, niet alleen in Canada maar over de hele wereld.’

De prijs voor het fotoverhaal van het jaar ging naar de National Geographic-fotograaf Matthew Abbot voor zijn reeks foto’s waarop inheemse Australiërs te zien zijn die strategisch land in brand steken om de opgehoopte brandstof te verwijderen die grotere branden voedt.

De World Press Photo Exhibition 2022 gaat in première op De Nieuwe Kerk in Amsterdam, 15 april voordat hij aan zijn wereldwijde tour begint. De tentoonstelling van 2021 was te zien op 66 locaties in 29 landen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment