Windparkprojecten lopen vertraging op nadat de rechtbank meer milieuonderzoek heeft gelast

Windparkprojecten lopen vertraging op nadat de rechtbank meer milieuonderzoek heeft gelast

De bouw van een aantal windparken in Nederland loopt vertraging op door een uitspraak van de Raad van State die opdracht gaf tot meer onderzoek naar de milieu-impact van een project in Groningen.

Junior minister van Milieu Dilan Yesilgöz heeft vertelde parlementsleden in een briefing dat 20 tot 25 projecten die zich nu nog in de planningsfase bevinden, door de uitspraak vertraging kunnen oplopen. Samen zullen ze genoeg elektriciteit produceren voor 500.000 huishoudens, aldus de minister.

De Raad van State, de hoogste administratieve rechtbank van het land, zei in juni dat een windpark in Delfzijl met 16 turbines niet gebouwd kon worden in afwachting van nader onderzoek naar de waarschijnlijke impact van het geluid en de schaduwen van de turbine-armen.

De vergunning voor het windpark is verleend zonder dit extra onderzoek, dat op grond van Europees recht had moeten gebeuren.

Dat betekent dat er nu bij tientallen andere projecten ook een milieueffectrapportage wordt gedaan, waarin bijvoorbeeld wordt gekeken naar de waarschijnlijke gevolgen voor de gezondheid van omwonenden.

‘Er zijn inderdaad problemen’, zegt Rik Harmsen, woordvoerder van de Nederlandse windenergievereniging NWEA. omroep NOS. ‘We verwachten dat 10% van de projecten die zich nu in de voorbereidingsfase bevinden, door deze uitspraak van de Raad van State wordt geraakt.’

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment