Wijdverbreide mestfraude blijft grotendeels ongestraft: melding

Wijdverbreide mestfraude blijft grotendeels ongestraft: melding

Uit analyse van ruim 300 strafrechtelijke onderzoeken naar fraude met mestafvoer blijkt dat boeren grotendeels wegkomen met de praktijk, de NRC rapporten.

Het rapport, dat nog moet worden gepubliceerd maar door de krant is ingezien, is gemaakt in opdracht van milieuwaakhond Strategische Milieukamer.

De Nederlandse veehouderij produceert jaarlijks zo’n 75 miljard kilo mest, die vanwege de grote hoeveelheden fosfaten en stikstof niet allemaal op het land kan worden uitgestrooid.

Om vervuiling van land en grondwater te voorkomen, moet een deel van de mest door de boeren worden opgeslagen of vernietigd, wat tienduizenden euro’s kan kosten.

Boeren die de regels ombuigen om geld te besparen, hebben weinig kans om vervolgd te worden, aldus het rapport. Het aantal boeren dat daadwerkelijk is veroordeeld, is onduidelijk.

Het rapport beschrijft hoe sommige boeren de mest op het land verspreiden en papieren vervalsen om aan te tonen dat ze het hebben vernietigd, of hoe ze de emissiesystemen manipuleren.

Volgens het rapport, dat is gebaseerd op 15 jaar rechtszaken, is in totaal 185 miljoen kilo mest verdwenen in 21 van de onderzochte zaken. Hierdoor konden boeren tientallen miljoenen euro’s besparen, berekenden onderzoekers.

Met name in Brabant, Gelderland en Overijssel waar veel van de veehouderijen zijn gevestigd, zijn in 2018 de regels rondom mest aangescherpt, aldus de NRC. Het rapport concludeert echter dat de samenwerking met de sector onvoldoende is en dat er sprake is van een gebrek aan controle. Van de 950.000 mesttransporten in 2019 zijn er slechts 821 gecontroleerd, aldus onderzoekers.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment