Wetenschappers onderzoeken mogelijk verband tussen massale strandingen van vogels en bruinvissen

Wetenschappers onderzoeken mogelijk verband tussen massale strandingen van vogels en bruinvissen

Wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) onderzoeken of er een verband is tussen de stranding van tientallen dode en zwakke papegaaiduikers begin december en eerdere incidenten met bruinvissen en zeekoeten.

Deze maand zijn er zo’n 50 papegaaiduikers aangespoeld aan de Nederlandse kust, en meer dan 100 zijn gevonden aan de noordoostkust van Schotland, evenals op Orkney en de Shetland-eilanden. Alle vogels waren zwak en ondervoed en de meeste waren volwassen.

In augustus spoelden ongeveer 190 bruinvissen aan op de Waddenzee-eilanden, waarvan later werd bevestigd dat ze een bacteriële infectie. In september en oktober begonnen zeekoeten te stranden. Ze waren, net als de papegaaiduikers, ondervoed, maar de doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

‘In elk geval werd een enkele soort aangetast en ook een specifiek deel van de populatie’, de NIOZ zei op zijn website. ‘Voor zover bekend is er één gemene deler: de dieren lijken allemaal afkomstig te zijn uit de centrale Noordzee, niet uit de kustwateren. De zeekoeten en de papegaaiduikers stierven allemaal van de honger, maar wat de oorzaak was, blijft onduidelijk.’

De organisatie zei dat strandingen van zeevogels op zich niets ongewoons zijn, maar de reeks massale strandingen roept vragen op. Er worden nu autopsies uitgevoerd om een ​​beter beeld te krijgen van de leeftijdssamenstelling, geslachtsverhouding en lichaamsconditie van de getroffen dieren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment