Wereldwijde cyberaanval treft honderden Nederlandse bedrijven: FD

Wereldwijde cyberaanval treft honderden Nederlandse bedrijven: FD

Inlichtingendiensten zetten zich schrap voor Brexit-hacks.

De cyberaanval op de Amerikaanse softwaremaker Kaseya afgelopen weekend heeft ook honderden Nederlandse bedrijven geraakt, Financiële krant rapporten.

Duizenden bedrijven wereldwijd zouden door de Russische hackersgroep REvil worden vastgehouden voor losgeld. De groep eist naar verluidt $ 70 miljoen in cryptovaluta in ruil voor de code die de ransomware zal ontgrendelen.

Pogingen om de aanval te voorkomen door de Nederlandse ethische hackersgroep DIVD die het lek in de Kaseya-software had ontdekt, kwamen volgens het tijdschrift te laat Vrij Nederland.

De verschuiving van individuele computers naar bedrijfsnetwerken en nu naar IT-bedrijven die een aantal bedrijfsnetwerken beheren is nieuw, zegt Fox-IT-directeur Inge Bryan tegen het FD.

Een van de getroffen Nederlandse bedrijven is IT-bedrijf VelzArt in Waardenburg. ‘Tussen 200 en 300 bedrijven zijn getroffen, of ongeveer de helft van onze klanten’, zei directeur Wesley Born. Zo’n 15 tot 250 computers werden gehackt bij individuele bedrijven, terwijl IT-provider Hoppenbrouwers zei dat ongeveer 10% van de 1.500 computers die het bedient, is gehackt.

VelzArt zei dat het back-upsystemen had en verwacht de helft van alle getroffen servers te kunnen resetten.

IT-bedrijven die geen Kaseya-software gebruiken, zullen ook waakzaam moeten zijn, zei Bryan. ‘De kans is groot dat de hackers ook al achter de zwakke punten van andere softwaremakers zijn gekomen’, zegt ze.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment