Welke invloed hebben de laatste wijzigingen in de coronavirusregels op reizigers?

Welke invloed hebben de laatste wijzigingen in de coronavirusregels op reizigers?

Een passagier in een luchthaventerminal

Vanaf 23 maart worden bijna alle coronaregels in Nederland geschrapt. Hier beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen die mensen hebben gesteld die hier wonen of van plan zijn er binnenkort te komen.

Ik ga naar Nederland: moet ik een coronatest doen en een vaccinatiebewijs hebben voordat ik op reis ga?

Voor mensen die naar Nederland reizen zijn geen PCR- of antigeentesten meer nodig. Het algemene reisverbod geldt nog steeds voor niet-EU-onderdanen, maar als u de afgelopen negen maanden volledig bent ingeënt, bent u vrijgesteld van het verbod. Er is ook een lijst met vrijstellingen voor mensen die om werk- of gezinsredenen reizen, zelfs als ze niet zijn ingeënt.

Als u uw tweede vaccindosis meer dan negen maanden (270 dagen) geleden heeft gehad, moet u een booster krijgen voordat u kunt reizen. Er is momenteel geen tijdslimiet voor boosters. De Nederlandse overheid beschouwt een enkel Janssen-vaccin als gelijk aan twee doses, maar houd er rekening mee dat sommige andere landen – waaronder Duitsland – dat niet doen.

Ik woon in Nederland. Moet ik een test doen of een vaccinatiebewijs tonen om thuis te komen?

EU-burgers die naar Nederland reizen, hoeven geen test te doen of bewijs van vaccinatie of herstel te tonen voordat ze op reis gaan. Bent u een niet-EU-onderdaan maar heeft u een verblijfsvergunning, een visum voor verblijf van langere duur of een meldingsbrief van de immigratiedienst (IND), dan bent u vrijgesteld van het EU-reisverbod. Ook zijn er vrijstellingen voor gezinsleden van bewoners, studenten en mensen met een langdurige relatie.

Heb ik om een ​​andere reden een coronatest nodig?

Vanaf 23 maart zijn pre-toelatingstesten niet langer nodig voor nachtclubs of binnenlocaties met meer dan 500 personen. Dit zijn de enige plekken waar nog toetsen bij binnenkomst verplicht zijn. Bars, restaurants, theaters, bioscopen, musea en sportstadions zijn nu al voor iedereen toegankelijk.

Woont u in Nederland, dan raadt de overheid aan om de CoronaCheck app up-to-date te houden voor het geval u andere landen bezoekt waar een QR-code nog nodig is.

Moet ik een gezichtsmasker dragen?

Mondkapjes zijn na 23 maart niet meer verplicht in het openbaar vervoer. Ze zijn verplicht in vliegtuigen en buiten het vertrekgebied op luchthavens. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM en Transavia, hebben echter gezegd: ze zullen het maskermandaat niet langer afdwingen. Mondkapjes zijn niet meer verplicht in winkels of waar dan ook.

Wat moet ik doen als ik symptomen van het coronavirus heb?

Als u symptomen krijgt, moet u eerst een zelftest doen. Zelftesten kosten ongeveer € 3,- € 5 en zijn verkrijgbaar bij apotheken en supermarkten.

Als de uitslag positief is, boekt u een test bij de GGD of via coronatest.nl of door te bellen 0800 1202. U kunt alleen online boeken als u een Nederlands DigiD-account heeft.

Mensen zijn stil sterk aangeraden om zelf te isoleren gedurende ten minste vijf dagen na een positieve test, maar u hoeft niet meer in quarantaine als een familielid of nauw contact is geïnfecteerd, zolang u bent ingeënt of onlangs bent hersteld.

U kunt de quarantaine verlaten als u 24 uur zonder symptomen bent gegaan. De overheid raadt ook aan om een ​​test te doen voordat je mensen bezoekt die vanwege hun gezondheid kwetsbaar zijn.

De basisadviesregels, zoals niezen in je elleboog, handdrukken vermijden en binnenruimtes goed geventileerd houden, gelden ook nog steeds, en de overheid zegt dat mensen elkaars keuzes met betrekking tot testen of het dragen van gezichtsmaskers moeten respecteren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment