Weinig verrassingen en het ‘Moorman-effect’: wat de kranten zeggen over de gemeenteraadsverkiezingen

Weinig verrassingen en het ‘Moorman-effect’: wat de kranten zeggen over de gemeenteraadsverkiezingen

De Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen hebben weinig verrassingen opgeleverd, met meer lokale partijen in de hoofdrol en een opsteker voor de PvdA in Amsterdam. Wat de kranten zeggen.

Pogingen van politici om te wijzen op de oorlog in Oekraïne om het belang van democratie te benadrukken, moedigden de kiezers weinig aan, en volgens sommigen domineerde het nieuws de media zodanig dat het tegenovergestelde waar was, de Volkskrant schrijft in zijn analyse.

De lage nationale opkomst – slechts 50% vergeleken met 55% in 2018 – was ‘een zelfgenoegzame viering van de democratie’, merkte de krant op, met de PvdA-overwinning in Amsterdam als een blip in een verder vlakke en voorspelbare verkiezing.

‘Marjolein Moorman heeft de stad Wibaut en Schaefer een nieuwe impuls gegeven door zich als voorvechter van de kansarmen te profileren’, schrijft de krant, waarmee ze een van de meest invloedrijke boegbeelden van de socialistische beweging is.

De NRC noemde de verkiezingscampagnes ‘hyperlokaal’ en niet een reflectie op wat er op nationaal niveau gebeurt.

Maar tegelijkertijd zijn de resultaten voor landelijke partijen belangrijk ‘voor hun zelfbeeld en de dynamiek binnen partijen’, aldus de krant.

Het verlies van de christen-democraten, hoewel niet zo groot als voorspeld, ‘zal bijdragen aan een negatief gevoel over de partij en de druk op de partijleiding vergroten’, aldus de krant. Evenzo zou de zege van Moorman in Amsterdam de PvdA een broodnodige opsteker kunnen geven in het nationaal kampioenschap.

Het feit dat nu in veel gemeenten een coalitie van vier of vijf partijen nodig is vanwege de wildgroei aan lokale partijen, plus één zetelwinst voor landelijke nieuwkomers BIJ1, Volt en FvD, kan de lokale politiek echter compliceren, waarschuwde de NRC.

Rode bolwerk

Amsterdamse krant het Parool concentreerde zich op de resultaten in de hoofdstad en het ‘Marjolein-effect’ (een iets bekendere term voor wat andere kranten het ‘Moorman-effect’ hebben genoemd) en leidt haar analyse ‘Amsterdam wordt weer een rood bolwerk!’. Dat is misschien wat overdreven voor wat nu een linkse gemeenteraadscoalitie is van PvdA, GroenLinks en D66.

‘De sociaaldemocratie is niet dood’, citeerde de krant Moorman, maar wees er ook op dat Amsterdammers nog nooit zo weinig geneigd waren om hun stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Politiek commentator Wouter de Winther in de Telegraaf suggereerde dat het succes van Moorman misschien te danken was aan ‘de exorbitante publiciteit die haar op NPO1 werd gegeven’, maar noemde haar ook ‘een charismatische leider’ die bij kiezers gevoelens van ‘melancholie’ opriep over voormalige PvdA-verkiezingssuccessen.

In een laatste sneer naar Lillianne Ploumen, de nationale partijleider, zei Wither dat ze de overwinning vierde ‘zoals het haar eigen was’ om een ​​onopvallend jaar als leider van de nationale partij te versterken.

Geen Baudet-doorbraak

De Financieel Dagblad wijst erop dat extreemrechts, de anti-vaxpartij Forum voor Democratie, er niet in slaagde door te breken op nationaal niveau en hier en daar een zeteltje op te pikken, maar niets beters dan hun succes bij de provinciale verkiezingen van 2019.

Andere nieuwkomers Volt en Bij1 deden het beter, hoewel het Volt-schandaal rond parlementslid Nilüfer Gündoğan sommige kiezers misschien heeft afgeschrikt, aldus de krant.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment