Weekgesprekken leiden niet tot doorbraak bij vorming nieuwe coalitie

Weekgesprekken leiden niet tot doorbraak bij vorming nieuwe coalitie

De besprekingen over de vorming van een nieuwe regering worden maandag een week hervat nadat informele bijeenkomsten dit weekend geen concrete resultaten hebben opgeleverd.

Hoofdonderhandelaar Johan Remkes zei zondag tegen verslaggevers dat de gesprekken tussen de VVD, D66 en het CDA ‘goed’ waren geweest, maar bemoeilijkt door de gebeurtenissen van vorige week.

D66-leider en minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag stapten donderdag op nadat Kamerleden een motie van afkeuring tegen haar hadden aangenomen vanwege haar rol in de chaotische Nederlandse evacuatie uit Kabul. Tientallen, zo niet honderden mensen bleven achter, die naar buiten hadden moeten worden gebracht.

CDA-minister van Defensie Ank Bijleveld, die eerst had gezegd aan te blijven, nam een ​​dag later ontslag. CDA-functionarissen zeiden verrast te zijn door het besluit van Kaag.

Remkes zegt nog steeds het gevoel te hebben dat de drie partijen vruchtbaar kunnen samenwerken, maar dat er geen doorbraak is geweest. ‘Als ik het volste vertrouwen had gehad dat dit van de grond zou komen, dan had ik hier anders gestaan’, zei hij. ‘Het duurt allemaal te lang.’

Remkes is door het parlement belast met het onderzoeken van de mogelijkheid van een minderheidskabinet.

Concrete plannen

Premier Mark Rutte zei na de gesprekken dat ze ‘zeer intensief’ waren geweest en dat de sfeer ‘uitstekend’ was. De drie partijen wilden samenwerken, maar waren er nog niet in geslaagd om concrete afspraken te maken, zei hij.

“We moeten nog praten over de precieze vorm en de voorwaarden”, zei de premier tegen verslaggevers.

Begroting

Sophie Hermans, voorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, gaat de komende week in gesprek met andere partijen in het ‘politieke midden’ over mogelijke wijzigingen in de begroting van het demissionaire kabinet, die dinsdag wordt ingediend.

De begroting is houdbaar, aangezien het kabinet demissionair is, maar ‘iedereen beseft dat de deur naar GroenLinks, de PvdA en de ChristenUnie open moet blijven’, aldus Rutte.

Op woensdag en donderdag zullen Kamerleden debatteren over de begroting en hun eigen wijzigingsvoorstellen indienen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment