Websites mogen geen neprecensies gebruiken en slechte beoordelingen verwijderen

Websites mogen geen neprecensies gebruiken en slechte beoordelingen verwijderen

 

Webshops en digitale platforms die nepreviews op hun sites plaatsen en slechte reviews verwijderen, plegen vanaf volgend jaar een overtreding als nieuwe wetgeving treedt in werking.

Het doel is om consumenten te beschermen tegen misleidende informatie en om duidelijk te maken of voor recensies of hoge zoekmachine rankings is betaald, zeggen de ministers.

Eventuele recensies van consumenten moeten worden gecontroleerd om te zien of ze echt zijn voordat ze online kunnen worden geplaatst en eigenaren van online winkels mogen ongunstige beoordelingen niet verwijderen.

Ook zullen internetwinkels en platforms transparant moeten zijn over betalen voor betere zoekresultaten en consumenten moeten informeren over hoe zij omgaan met klachten over gebrekkige goederen of diensten.

‘Er is online een wereld te winnen als het gaat om het volledig en eerlijk informeren van consumenten’, zegt demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok.

Het aanpakken van misleidende informatie heeft veel tijd nodig, aldus de minister. Consumenten zijn beter geïnformeerd over de voorwaarden van de aankoop en hoeven niet meer tevergeefs te zoeken naar een manier om een ​​webshop ter verantwoording te roepen bij een defect product of om te retourneren.

Zogenaamde ‘gratis’ digitale diensten, zoals sociale media, waarvoor persoonlijke gegevens van een gebruiker nodig zijn, zullen ook duidelijke informatie moeten geven over de duur van het contract en hoe het kan worden beëindigd. Consumenten hebben ook het recht om de overeenkomst binnen veertien dagen te beëindigen. Als ze dat doen, moeten hun gegevens worden ‘geretourneerd’, wat betekent dat de provider het gebruik ervan moet staken.

Bedrijven kunnen een boete krijgen van 4% van hun omzet bij overtreding van de nieuwe regels.

De nieuwe regels zullen eind mei 2022 in alle Europese landen van kracht worden als onderdeel van een Europese richtlijn en zullen ook gelden voor online aankopen in het buitenland.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment