‘We kunnen het ons niet veroorloven om kernenergie weg te gooien’: staatssecretaris

‘We kunnen het ons niet veroorloven om kernenergie weg te gooien’: staatssecretaris

Foto: Een Nagel via Wikimedia Commons

Kernenergie kan een rol spelen in het kabinetsstreven om de CO2-uitstoot vanaf 2030 te beteugelen, maar alleen als de overheid bijdraagt ​​in de kosten en er draagvlak is voor de plannen, blijkt uit een rapport van accountantsgroep KPMG in opdracht van Kamerleden.

Positieve geluiden van KPMG bij particuliere investeerders hebben demissionair minister van Economische Zaken Yesilgöz-Zegerius ertoe aangezet een onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid om kernenergie op te nemen in de transitie naar duurzame energie en zo te helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen, zei ze in een parlementaire briefing.

‘We kunnen het ons niet veroorloven om een ​​duurzame energiebron weg te gooien’ ONS citeerde haar als zeggend.

Tegengestelde linkse parlementsleden hebben gezegd dat de bouw van nieuwe kerncentrales te lang zou duren voordat er enig klimaatvoordeel zou worden behaald, maar, zei Yesilgöz, de meeste bedrijven zijn voorstander van een bestaand model met een reactor van generatie III, waarvan de bouw 11 tot 15 jaar in beslag zou nemen.

Nederland heeft momenteel één kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele, die zo’n 2% van de totale Nederlandse energiebehoefte produceert. Daarentegen is 13% van de Duitse en 48% van de Belgische energie nucleair.

De kerncentrale van Borssele, die dateert uit de jaren 70, sluit in 2033, maar blijft mogelijk langer open.

In 1985 werden drie nieuwe locaties voor kerncentrales overeengekomen – de Maasvlakte in Rotterdam, Eemshaven in Groningen en Borssele – en de bouwgrond is hiervoor nog steeds gereserveerd.

KPMG constateerde dat provincies in de provincie Zeeland graag een andere kerncentrale zouden verwelkomen, terwijl Noord-Brabant bereid zou zijn mee te denken als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment