VVD roept op tot beperking internationale studentenaantallen, dringt er bij minister op aan

VVD roept op tot beperking internationale studentenaantallen, dringt er bij minister op aan

De regerende VVD vraagt ​​de regering om in te grijpen zodat universiteiten limieten kunnen stellen aan het aantal internationale studenten, met name die van buiten de Europese Economische Ruimte, de Financiële krant donderdag gemeld.

Onderwijswoordvoerster Hatte van der Woude zei woensdag tijdens een debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs dat Nederland niet is voorbereid op het aantal buitenlandse studenten en dat er dringend actie moet worden ondernomen.

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven had wetgeving voorbereid die universiteiten in staat zou hebben gesteld het aantal te beperken, maar het plan werd in de ijskast gezet omdat het controversieel wordt geacht en daarom niet kan worden vastgesteld door de demissionaire regering.

Het hoger onderwijs kan echter niet wachten, zegt Van der Woude. Ze riep de regering op om in ieder geval een proefproject te starten om het aantal studenten van buiten de EU te beperken.

Het aantal internationale studenten dat naar Nederland komt is aan het begin van het huidige studiejaar met 4% gestegen en drie op de tien nieuwe studenten dit jaar komen uit het buitenland, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse universiteitenvereniging VNSU.

Inmiddels volgen bijna 80.000 buitenlandse studenten Nederlandse universitaire opleidingen, van wie driekwart uit de EU. Internationale studenten zijn nu goed voor 23% van de totale studentenpopulatie.

De groei in aantallen is zo groot dat de Universiteit van Amsterdam het niet meer aankan, vertelde UvA-voorzitter Geert ten Dam eerder deze maand aan het Parool. ‘Er is woningnood, er is te weinig ruimte op de campussen, het werk waar onze medewerkers mee te maken hebben is onacceptabel en de kwaliteit van het onderwijs staat onder druk.’

Ook VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg heeft opgeroepen tot wettelijke maatregelen om de cijfers te sturen. ‘Internationalisering draagt ​​bij aan de kwaliteit van het onderwijs’, zegt hij. ‘Maar er zijn grenzen aan de mogelijkheden. Zowel universiteiten als de steden waar ze gevestigd zijn, worden tot het uiterste opgerekt. Het moet anders.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment