Vrouwen overtreffen mannen voor het eerst als promovendus, maar lopen nog steeds achter in de wetenschap

Vrouwen overtreffen mannen voor het eerst als promovendus, maar lopen nog steeds achter in de wetenschap

Het aantal vrouwen dat promoveert aan een Nederlandse universiteit overtrof in studiejaar 2020/21 voor het eerst het aantal mannen, omroep NOS heeft gemeld.

In totaal zijn 2.612 vrouwen gepromoveerd, vergeleken met 2.607 mannen, maar in 1990/91 waren vrouwen goed voor minder dan een op de vijf promovendi, aldus de NOS.

De categorie ‘gezondheid en welzijn’ was goed voor 38% van de gepromoveerden in totaal, waarvan 60% vrouw, blijkt uit een analyse van de cijfers door de Rathenau Instituut.

Vrouwen zijn ook in de duidelijke meerderheid in de kunsten en sociale wetenschappen, aldus het instituut. Op het gebied van wetenschap nemen vrouwen in totaal 38% van de PhD’s voor hun rekening, maar aan de TU Delft slechts 31%.

Vrouwen halen nu mannen in en halen ze in over het hele universitaire spectrum, hoewel ze nog steeds achterblijven op het gebied van loon en vaste posities.

Vorig jaar heeft de nationale netwerk van vrouwelijke hoogleraren zei dat meer dan een kwart van de universiteitsprofessoren nu vrouwen zijn. Toen het netwerk 20 jaar geleden werd opgericht, was slechts 6,5% van de universiteitsprofessoren vrouw.

Vrouwen hebben ook meer dan 30% van de senior-docentfuncties en 43,5% van de gewone docentenfuncties.

Aan de andere kant van de schaal beginnen iets meer vrouwen dan mannen aan een opleiding aan een Nederlandse universiteit en 53,5% van alle afgestudeerden is vrouwen.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment