Vorig jaar kwamen er minder nieuwe huurwoningen op de markt: ABN Amro

Vorig jaar kwamen er minder nieuwe huurwoningen op de markt: ABN Amro

Het aantal nieuwe huurwoningen dat aan de Nederlandse woningvoorraad is toegevoegd, is vorig jaar met 9% gedaald in vergelijking met 2020, omdat de stijgende kosten van arbeiders en materiaalontwikkelaars ertoe leiden dat projecten vertraging oplopen, ABN Amro zei: in een nieuwe analyse van de woningmarkt.

Terwijl de meeste nieuwe huurwoningen in Amsterdam werden gerealiseerd, bedroeg het totaal in de hoofdstad slechts 2.965, terwijl in Utrecht slechts 676 nieuwe huurwoningen op de markt kwamen. In heel Nederland kwamen bijna 23.000 nieuwe woningen te huur.

ABN Amro-analist Casper Wolf zegt dat er een verband is tussen de situatie in de grote steden en de kleinere, waar het aantal nieuwe woningen sneller toeneemt.

‘Rijkswijk, Zoeterwoude en Dordrecht laten allemaal een forse stijging zien in het aantal nieuwe huurwoningen’, zegt hij. ‘Nieuwegein is hét alternatief geworden voor mensen die Utrecht niet kunnen betalen.’

Ontwikkelaars, die te maken hebben gehad met vertragingen en geannuleerde projecten vanwege inspanningen om de vervuiling op basis van stikstof te verminderen, rekenen nu andere kosten aan, zei Wolf. Het is moeilijker en duurder geworden om geschoolde arbeidskrachten te vinden, bouwmaterialen zijn duurder geworden en ook de grondprijzen gaan omhoog.

‘De grondprijs steeg in de eerste maanden van 2022 naar een recordbedrag van € 530 per vierkante meter’, zegt Wolf. ‘Dat is 9,5% meer dan een jaar geleden.’

De regering heeft toegezegd het aantal huurwoningen buiten de sociale huursector te verhogen, met name middenhuur tot € 1.000 per maand. Momenteel is 57% van de Nederlandse woningvoorraad koopwoning, 33% is huurgecontroleerd en slechts 9% is beschikbaar voor hogere inkomens die willen huren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment