Voormalig minister van Volksgezondheid publiceert sms-berichten over gezichtsmaskers

Voormalig minister van Volksgezondheid publiceert sms-berichten over gezichtsmaskers

Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft bekendgemaakt tientallen pagina’s met sms-berichten van hemzelf en zijn politiek adviseur over de inspanningen om aan het begin van de coronaviruspandemie voldoende mondkapjes en andere PBM aan te schaffen.

De stap komt voor op het parlementaire debat van donderdag over het gezichtsmaskerschandaal, waarbij de regering € 100 miljoen betaalde voor maskers die non-profit zouden zijn, maar die drie miljonairs opleverden.

Vorige maand onthulde de Volkskrant dat De Jonge direct contact met voormalig ambtenaar en CDA-activist Sywert van Lienden over de deal, die hem en zijn twee collega’s samen 20 miljoen euro opleverde.

De Jonge vertelde zijn opvolger Conny Helder in een brief woensdag dat hij nu vindt dat hij de Tweede Kamer eerder had moeten informeren over zijn omgang met Van Lienden. Tegelijkertijd heeft De Jonge benadrukt dat aanbiedingen voor PBM waren de verantwoordelijkheid van zijn collega-minister als minister voor medische zorg.

De Jonge, nu minister van Volkshuisvesting, neemt donderdag deel aan het debat om vragen te beantwoorden over zijn rol in de affaire. Hij is ook bekritiseerd voor het gebruik van zijn privé-e-mailadres voor ministeriële kwesties.

non-profit

Uit de woensdag vrijgegeven berichten blijkt dat Van Lienden aan De Jonge had verteld dat de deal via een non-profitstichting tot stand kwam, maar dat bleek later niet waar te zijn.

Later beweerde hij dat de naamloze vennootschap was opgericht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Maar volgens Follow The Money gaf Bernd Damme, de partner van Van Lienden, op 9 april de opdracht om te beginnen met de oprichting van de naamloze vennootschap voordat er een voorstel naar het ministerie van Volksgezondheid was gestuurd en er gedetailleerde besprekingen over het plan hadden plaatsgevonden.

Het openbaar ministerie onderzoekt momenteel de deal naar aanleiding van een formele klacht van uitzendbureau Randstad, dat meerdere arbeidskrachten gratis ter beschikking stelde aan wat het dacht dat het een non-profit onderneming was.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment