Volt MP-aanklagers spreken zich uit over haar gedrag: NRC

Volt MP-aanklagers spreken zich uit over haar gedrag: NRC

De controverse rond een parlementslid voor de pan-Europese partij Volt, die is beschuldigd van het bedreigen van personeel en seksuele intimidatie, kreeg maandag een nieuwe wending, met de NRC het publiceren van interviews met vijf van haar 13 aanklagers.

MP Nilüfer Gündogan was vorige maand geschorst als parlementslid, nadat de beschuldigingen waren geuit, maar vorige week kreeg de partij het bevel om haar te herstellen na een rechterlijke uitspraak. De rechtbank zei dat de partij onvoldoende juridische en inhoudelijke gronden had getoond om het parlementslid te schorsen en bekritiseerde de geheimhouding rond de claims.

De NRC heeft inmiddels meer details over de beschuldigingen gepubliceerd, die tot nu toe onduidelijk waren.

Een man zei dat Gündogan, die volgens getuigenverklaringen dronken was, een man had omhelsd en hem de nek had gekust. Een ander zei dat hij ‘s avonds laat een telefoontje had gehad van het parlementslid waarin om seks werd gevraagd. Beide mannen zeiden ‘in eerste instantie erom te lachen’, maar vonden het gedrag later onacceptabel.

Een 17-jarige partijmedewerker zei dat Gündogan haar ‘vrijwel zeker met seksuele bedoelingen’ op haar achterste had geslagen. Zij kreeg van toenmalig partijvoorzitter Laurens Dassen de opdracht om met Gündogan over de kwestie te spreken. Dassen heeft inmiddels gezegd dat de verantwoordelijkheid om dit te bespreken niet bij een minderjarige had mogen liggen.

Het parlementslid werd ook beschuldigd van hooghartigheid jegens het meisje, dat tijdens een groepsbijeenkomst tijdens een teambuildingweekend zei dat ze zich ‘niet gerespecteerd voelde’ door Gündogan.

‘Ze werd woedend en riep me uit. Ze vertelde me dat ik maar een snotterig kind was, dat ik een gevaar was voor het feest en dat ik naar haar moest luisteren.’ Toen ze in tranen uitbarstte, greep niemand in, vertelde de tiener aan NRC.

Andere partijmedewerkers zeiden dat een eerder vriendschappelijke relatie met een homoseksuele collega al snel uitmondde in een machtsstrijd, waarbij Gündogan opmerkingen maakte over zijn seksuele geaardheid en Dassen probeerde te overtuigen zijn contract niet te verlengen. De man werkt nog steeds voor Volt.

De partijmedewerkers zeiden dat Dassen optrad als ‘vredesbewaarder’ en dat het partijbestuur te mild was, bijvoorbeeld over het geschreeuw van Gündogan, ook naar Dassen zelf.

In een reactie gaven Dassen en het bestuur toe dat ze ‘de risico’s van het gedrag van de Nilüfer hebben onderschat’.

Heksenjacht

Zelf vertelde Gündogan aan de krant dat de partijmedewerkers een ‘heksenjacht’ op haar voeren en dat ‘mensen willen dat ik stop met parlementslid zijn’.

Ze gaf toe de homoseksuele partijmedewerker op de bodem te kloppen in het parlement, maar zei dat het ‘op een vriendelijke manier bedoeld was, we waren toen nog vrienden’. Gevraagd naar andere klachten over het aanraken van mensen, zei ze dat het te maken had met haar ‘gevoelige gevoel, haar Turkse passie’.

Gevraagd naar haar vermeende intimiderende gedrag zei Gündogan dat ze ‘een kort lontje’ had en dat ‘ze sinds de dood van haar man geïrriteerd en geagiteerd was’, en dat ze therapie had gezocht. Over haar dronken gedrag zei ze dat ze soms te veel drinkt op feestjes, ‘so shoot me’.

‘Het vonnis van de rechter veegde de vloer met het onderzoek. Het niveau van de beschuldigingen is betreurenswaardig’, zei Gündogan tegen de krant. ‘Ze zaten op het niveau van ‘wat een ongemakkelijke pijn van een vrouw is ze’, alleen maar om me te schamen dat ik mijn werk als parlementslid doe.’

De mogelijke terugkeer van het parlementslid naar de parlementaire partij, zoals bevolen door de rechtbank, zou tot hun ontslag leiden, zeiden de vijf klagers tegen de krant.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment