Vogelgriep op pluimveebedrijf Friesland brengt ruim 800.000

Vogelgriep op pluimveebedrijf Friesland brengt ruim 800.000

Zo’n 177.000 kippen zijn geruimd in de lattest uitbraak van een zeer besmettelijke vogelgriepstam op een pluimveebedrijf in Blija in Friesland.

Nog eens 45.000 kippen op een boerderij op 100 meter afstand en eigendom van dezelfde boer, werden ook preventief gedood door de Nederlandse voedselveiligheidsautoriteit NVWA.

Drie pluimveebedrijven binnen een straal van drie kilometer van de getroffen bedrijven worden gecontroleerd en alle verplaatsingen van en naar 10 andere bedrijven binnen een straal van 10 kilometer zijn verboden.

de uitbraak begonnen op een biologische pluimveehouderij in Zeeland in oktober vorig jaar en werd voorafgegaan door berichten over een toename van dode wilde vogels. Demissionair minister van Landbouw Carola Schouten nam vervolgens landelijke maatregelen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Ambtenaren hadden gehoopt dat door het binnenhouden van pluimvee wilde vogels de ziekte niet op andere boerderijen zouden kunnen overdragen. Dierentuinen, kinderboerderijen en mensen die als hobby vogels houden, moesten er ook voor zorgen dat er geen contact was met wilde vogels en hun uitwerpselen.

De huidige epidemie is echter de ergste die Europa ooit heeft getroffen. Alleen al in Nederland zijn tot nu toe zo’n 800.000 vogels gedood, ook de vogels die uit voorzorg zijn afgemaakt overheidscijfers.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment