Vogelgriep indoor regel raakt inkomen scharreleieren boer

Vogelgriep indoor regel raakt inkomen scharreleieren boer

Honderden eierproducenten kunnen vanaf vandaag hun eieren niet meer als vrije uitloop verkopen, omdat hun kippen niet meer naar buiten mogen vanwege de vogelgriepepidemie.

Volgens de EU-regels kunnen eieren niet als vrije uitloop worden geclassificeerd als de vogels 16 weken binnen hebben gestaan ​​en die deadline werd woensdag bereikt. Vrije-uitloopeieren zijn duurder dan scharreleieren of legbatterijen, en dat betekent dat het inkomen van boeren eronder lijdt.

Boerenlobbygroep LTO Nederland zegt dat het verschil zo’n € 5.000 per week kan zijn.

Supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus hebben tegen de NOS laten weten dat ze de boeren de scharrelprijs blijven betalen, net als tijdens de laatste vogelgriepepidemie. Maar dat geldt niet voor de export van eieren, aldus de NOS.

De LTO wil dat Europa de regels verandert, zodat producenten van scharreleieren met dezelfde regels te maken krijgen als biologische eierboeren. In de biologische eiersector zouden hennen een derde van hun leven buiten moeten kunnen doorbrengen.

Vrije-uitloopeieren zijn gestempeld met een nummer dat begint met een 1, scharreleieren met een 2.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment