Voedselwaakhond stapt voor de rechter over ‘roze slijm’ vleesetikettering

Voedselwaakhond stapt voor de rechter over ‘roze slijm’ vleesetikettering

Veilig voedsel lobbygroep Foodwatch is de overheid voor de rechter slepen in een poging om wat bekend staat als ‘mechanisch gescheiden vlees’ op de productetiketten te krijgen.

Gescheiden vlees, een roze slijm- of pasta-achtig product, wordt gewonnen uit runder-, varkens- en kippenkarkassen nadat al het bruikbare vlees is afgesneden en wordt gebruikt in goedkopere producten zoals taarten en worsten.

Foodwatch zegt dat het product risicovol is als het gaat om voedselinfecties, maar omdat het niet als zodanig op productetiketten staat, is het moeilijk voor de voedselveiligheidsraad NVWA om in te grijpen.

Ook is er geen systeem om de herkomst van het separatorvlees, dat essentieel is in de rest van de vleesvoedselketen, te traceren.

Foodwatch zegt dat er volledige transparantie moet zijn over de oorsprong van gescheiden vlees dat wordt gebruikt in producten zoals frikandelsnacks, verwijzend naar de paardenvlees schandaal van enkele jaren geleden.

‘We weten niet in welke producten gescheiden vlees zit, dus dat kunnen we niet controleren’, zegt Foodwatch-directeur Nicole van Gemert. ‘Het risico is groter, maar de transparantie is lager en zo hoort het niet. We wachten gewoon op het volgende voedselschandaal.’

De zaak wordt op 9 juni behandeld.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment