Voedselautoriteit waarschuwt voor verstikkingsgevaar door papierstro

Voedselautoriteit waarschuwt voor verstikkingsgevaar door papierstro

Papieren rietjes kunnen verstikkingsgevaar opleveren, waarschuwt de NVWA.

De instantie uitte eerder dit jaar bezorgdheid over de veiligheid en vroeg consumenten om eventuele problemen met papieren rietjes te melden.

Ongeveer 1.300 mensen reageerden en ongeveer 400 zeiden dat een deel van het papieren rietje in de keel van hun kind of iemand met speciale behoeften was blijven steken.

Hoewel de betrokkene in de meeste gevallen het rietje kon ophoesten, had hij in 15% van de gevallen hulp nodig om het te verwijderen of op zijn rug te worden geslagen. Sommige consumenten klaagden over de slechte kwaliteit van de papieren rietjes en bijna alle reacties gingen over rietjes die aan pakjes drank waren bevestigd.

In geen van de situaties was er sprake van een daadwerkelijk verstikkingsincident of een medisch noodgeval, aldus de NVWA, maar ze heeft wel een formele waarschuwing afgegeven.

‘De NVWA raadt ouders en verzorgers aan voorzichtig te zijn als jonge kinderen en mensen met een handicap een papieren rietje gebruiken’, zegt het lichaam in een persbericht. ‘Als er lang op wordt gezogen, kunnen delen van het stro verzwakken en uiteenvallen.’

Sinds 3 juli 2021 is een EU-verbod is van kracht geweest tegen plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, toonaangevende fabrikanten om papieren rietjes te introduceren. De NVWA geeft aan dat ze als resultaat van haar onderzoek voedselproducenten aanmoedigt om naar alternatieven te kijken of de kwaliteit van papierstro te verbeteren. Het stelt de kwestie ook aan de orde bij de Europese Commissie.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment