VN-rapporteur blijft bij kritiek op Nederlands politiegeweld: VK

VN-rapporteur blijft bij kritiek op Nederlands politiegeweld: VK

De speciale VN-rapporteur voor marteling heeft de voorwaarden toegegeven waarin hij beschreef de acties van de Nederlandse oproerpolitie tijdens een anti-corona-demonstratie waren ‘provocerend’, maar zei dat hij bij zijn kritiek op de politiepraktijk in Nederland blijft.

Nils Melzer kwam onder vuur te liggen vanwege retweeten twee stukjes film zonder context, en het beschrijven van een als ‘een van de meest walgelijke scènes van politiegeweld die ik heb gezien sinds George Floyd’.

Hij riep ook op tot juridische stappen tegen de betrokken agenten, blijkbaar niet op de hoogte dat één film dateerde van maart vorig jaar en dat de agenten in kwestie nu al worden vervolgd voor het gebruik van buitensporig geweld.

In een interview met de Volkskrant, Melzer zei niet verbaasd te zijn over de kritiek op zijn tweet. ‘Westerse democratieën reageren niet goed op kritiek. Ze denken, wij zijn de goeden, hij is aangesteld om anderen te onderzoeken, niet wij. Maar ik vind dat als zelfs de politie in West-Europa de mensenrechten schendt, het een heel glibberige helling is’, zei hij tegen de krant.

Melzer zei dat hoewel het hem speet dat zijn krachtige woorden zoveel opschudding veroorzaakten, hij bleef bij zijn vergelijking van het incident met de dood van George Floyd door politieagenten.

‘In beide gevallen zie ik politieagenten die ervan uitgaan dat ze het recht hebben geweld te gebruiken tegen een arrestant die niet kan ontsnappen. Ik denk niet dat ze de bedoeling hadden om te doden, maar als je iemand op het hoofd en de nek slaat met een wapenstok, is het gevaarlijk. (..) Dit zijn niet een paar non-conformistische politieagenten. Het suggereert een systemisch probleem dat destabiliserende effecten kan hebben’, zei hij tegen de krant.

‘Achteraf gezien waren mijn tweets provocerend en maakten ze meer lawaai dan ik had bedoeld’, zegt Melzer. ‘Maar als het over een paar weken allemaal voorbij is, staat het onderwerp hoger op de Nederlandse agenda en wordt dit onderzoek serieuzer genomen. Dat is wat telt.’

De politievakbonden in Nederland hebben gezegd dat Melzer ‘niet alle feiten en omstandigheden in de juiste context’ heeft geplaatst en hebben een klacht ingediend over zijn tweets bij de VN.

Melzer, wiens ambtstermijn als rapporteur in oktober afloopt, zal in de eerste helft van dit jaar een bezoek brengen aan Nederland om politiegeweld te bespreken met politici, politie en de ombudsman en zei dat hij een forensisch arts zou meenemen ‘voor het geval iemand wil dat we hun wonden onderzoeken’. Een officieel rapport over de zaak wordt in maart 2023 verwacht.

Melzer is ook van plan om Polen en Frankrijk te bezoeken.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment