Vluchtelingencentrum Ter Apel is een crisis, zegt chef lokale veiligheidsraad

Vluchtelingencentrum Ter Apel is een crisis, zegt chef lokale veiligheidsraad

Vluchtelingenkinderen aan de Syrische grens.

 

De situatie in het vluchtelingenregistratiecentrum Ter Apel is zo ernstig dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid Groningen de regering heeft laten weten het niet meer aan te kunnen, meldt Nieuwsuur woensdagavond.

De Onderzoeksraad heeft een artikel 51-procedure ingeroepen die zich doorgaans beperkt tot crises en rampen en ‘daar zitten we op dit moment’, zegt Koen Schuiling, chef van de lokale veiligheidsraad.

Junior minister van Justitie Ankie Broekers-Knol heeft nu toegezegd te zorgen voor 500 nieuwe bedden voor asielzoekers, maar dit is niet genoeg om de situatie te veranderen, zei Schuiling. ‘Het aantal mensen dat dagelijks asiel aanvraagt, is onverminderd groot en we wisten al van de toezegging van Broekers-Knol’, zei hij.

Duizenden extra plaatsen zijn nodig om ervoor te zorgen dat asielzoekers op een humane manier worden opgevangen, zei hij. ‘Het is onveilig, zeer riskant in termen van infectie en brand, om zoveel mensen in zulke kleine kamers te houden’, zei hij. ‘De situatie is onhoudbaar.’

Opvangcentrum Ter Apel kreeg de afgelopen dagen te maken met honderden nieuwkomers. Eerder deze week moesten ruim 750 mensen noodgedwongen slapen in de noodtenten, terwijl er officieel maar plaats is voor zo’n 275.

De regionale veiligheidsraden kwamen eerder deze week overeen dat er op korte termijn minimaal 800 tot 1.500 nieuwe bedden nodig zijn. Tijdelijke opties die worden ingezet zijn onder meer een boot in Groningen, caravans in Overloon en een voormalige kazerne in Tilburg.

Afghanistan

Vorige maand, 3.962 mensen hebben in Nederland asiel aangevraagd, waaronder 1.199 uit Afghanistan, van wie er 1.104 bij de evacuatie het land zijn uitgezet. De volgende grootste groep – 1.133 – waren mensen uit Syrië.

Het COA heeft opvangcapaciteit voor bijna 32.000 vluchtelingen op 74 locaties.

Bijna 11.000 plaatsen worden echter ingenomen door mensen die de vluchtelingenstatus hebben gekregen, maar vanwege de huidige huisvestingscrisis geen huisvesting kunnen krijgen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment