Vluchtelingenbureau waarschuwt voor crisis, beddentekort wordt ‘onverantwoordelijk’

Vluchtelingenbureau waarschuwt voor crisis, beddentekort wordt ‘onverantwoordelijk’

Nederland heeft dringend behoefte aan meer grote locaties waar vluchtelingen voor langere tijd kunnen wonen, waarschuwde COA, de opvangorganisatie voor vluchtelingen.

Het bureau zegt dat het ‘zijn grenzen bereikt in de uitvoering van zijn wettelijke taak’ en dat de situatie is ‘onverantwoordelijk’ worden.

De organisatie waarschuwt al maanden dat Nederland te weinig woonruimte heeft voor vluchtelingen terwijl hun aanvraag in behandeling is en heeft al meerdere malen opgeroepen tot actie over de situatie in Ter Apel, waar de eerste evaluaties plaatsvinden.

Terwijl steden als Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen, Oss en Alkmaar zich hebben aangemeld om te helpen, blijft de druk bij Ter Apel toenemen, aldus het COA.

De Groningse burgemeester Koen Schuilingen zei eerder deze maand dat de locatie Lampedusa is, een verwijzing naar het Italiaanse eiland waar duizenden vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden leefden.

‘Er hangt een doordringende rioollucht in de tenten… er is een risico op infectie, geen privacy en er is brandgevaar’, zei hij.

Ook de kinderombudsman heeft alarm geslagen over de situatie van jonge vluchtelingen die alleen in Ter Apel aankomen. ‘Er is geen onderwijs, geen activiteiten, geen hulp, niets’, zei ze. ‘Ze krijgen eten en dat is het. Personeel vertelde me dat ze ‘s ochtends vaak niet de moeite nemen om de kinderen wakker te maken omdat ze niets te doen hebben.’

Tijdelijk

Vluchtelingen die in Ter Apel aankomen, zouden daar maximaal zes dagen moeten blijven terwijl hun aanvraag wordt geregistreerd, maar dit kan weken en maanden duren vanwege het tekort aan bedden in reguliere asielzoekerscentra.

Het COA heeft momenteel 107 locaties, waarvan 37 tijdelijk. In totaal hebben ze bijna 40.000 bedden. Echter, zo’n 13.000 mensen met een vluchtelingenstatus wonen nog steeds in COA-centra vanwege het gebrek aan reguliere woonruimte om in te trekken.

Vluchtelingenorganisaties zeggen dat de noodoproep van het COA erg pijnlijk is, aangezien de crisis was voorspeld. ‘Deze ramp in wording is het gevolg van het collectieve falen van alle overheidsniveaus’ Vluchtelingenwerk zei:.

Familie

Trouw meldde dinsdag dat de regering het aantal vluchtelingen dat naar Nederland zal komen consequent heeft onderschat en dat heeft de problemen bij het vinden van woonruimte alleen maar vergroot.

Ze onderschatten ook hoeveel naaste familieleden zich zullen aanmelden om zich bij hun familieleden in Nederland te voegen, hoewel dit gemakkelijk kan worden berekend, vertelde Vluchtelingenwerk aan de krant.

Het kabinet werkt aan wetgeving waarmee het gemeenten kan dwingen vluchtelingen op te nemen en woonruimte te zoeken totdat ze kunnen verhuizen naar reguliere woonruimte.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment