Vlaai-ing high: Limburgse fruittaart mikt eindelijk op EU-beschermde status

Vlaai-ing high: Limburgse fruittaart mikt eindelijk op EU-beschermde status

Nederland dient een verzoekschrift in bij de Europese Commissie voor opname van de Limburgse vlaai op de Europese lijst van beschermde streekproducten.

De vlaai moet gemaakt zijn in Nederlands of Belgisch Limburg, specifieke ingrediënten bevatten, dezelfde dag verkocht moeten worden en mag niet worden ingevroren. De typische fruitige vulling (vers of diepvries) hoeft niet uit de streek te komen.

De ‘verse, goudbruine, ronde bodem moet een diameter hebben van minimaal 10 cm en niet meer dan 30 cm’, de omschrijving in de Staatscourant leest.

Het is niet de eerste keer dat er pogingen zijn gedaan om de vlaai op de lijst van beschermde geografische aanduidingen (BGA). In 2016 hebben sommigen vlaai makers zeiden van wel niet ondersteunen een officiële benaming omdat het product duurder kan worden om te maken en sommige soorten vlaai niet meer ‘Limburgs’ te noemen

anderen zei ze steunden de beschermde status omdat dit de kwaliteit zou garanderen.

Hoewel de fruittaart zeker is traditioneel – een eerste vermelding dateert uit de 12e eeuw, de oorsprong ligt vermoedelijk verder weg, in Duitsland, Zwitserland en andere delen van België.

Als de Europese Commissie besluit om de vlaai het komt samen met acht Hollandse kazen, twee soorten aardappel, een druif, een suikersoort, witte asperges, haring en een siroop op de beschermde lijst.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment