Vier op de vijf kamers op Kamernet overtreden maximale huurregels: Argos

Vier op de vijf kamers op Kamernet overtreden maximale huurregels: Argos

De huurprijs voor vier op de vijf kamers aangeboden via website Kamernet is te hoog en breekt officiële huurtarieven, blijkt uit onderzoek van radio actualiteitenprogramma Argos.

De onderzoekers van het programma controleerden 1.200 kamers in gedeelde woningen die via de site te huur werden aangeboden en ontdekten dat verhuurders gemiddeld € 146 per maand te veel vroegen.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de huur van kamers in gedeelde huizen wordt bepaald door een puntensysteem, waarbij een maximale huur wordt vastgesteld afhankelijk van de faciliteiten en de grootte van de kamer.

‘De problemen zijn het ergst in de grootste steden’, zegt Argos-onderzoeker Reinier Tromp. ‘In Amsterdam en Utrecht is bijna geen enkele plaats volgens het puntensysteem geprijsd en 95% van de kamers in beide steden is te duur. In Den Haag is dat 88%, in Rotterdam 86% en in Groningen 86%.’

Amsterdamse verhuurders vragen gemiddeld € 307 meer voor een kamer dan wettelijk is toegestaan, aldus Argos. Het berekent dat de gemiddelde prijs van een kamer, volgens de regels, ongeveer € 360 per maand zou zijn.

Op Kamernet staat nu bijvoorbeeld een kamer van 12 vierkante meter aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam-West voor €800 per maand, maar zelfs €500 voor een grote kamer in een gedeeld huis is volgens het puntensysteem te duur.

Huurders die vinden dat ze te veel betalen, kunnen naar een huurrechtbank stappen, maar velen aarzelen om dit te doen omdat ze bang zijn hun huis kwijt te raken, zei Argos.

Kamernet zegt in een reactie tegen Argos dat het gewoon een ‘marktplaats’ is en niet verantwoordelijk voor het bepalen van de huren.

Particuliere verhuurdersvereniging Vastgoedbelang zegt dat uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het puntensysteem aan herziening en modernisering toe is.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment