Vier op de tien werknemers zeggen dat thuiswerken een blijvertje is

Vier op de tien werknemers zeggen dat thuiswerken een blijvertje is

De coronavirusbeperkingen kunnen worden opgeheven, maar vier op de tien forenzen zeggen dat ze graag een deel van de week thuis willen blijven werken, blijkt uit nieuw onderzoek.

Vooral mensen die met het openbaar vervoer naar het werk reizen, willen vaker thuiswerken, stelt het rapport van onderzoeksgroep Newcom.

Uit het onderzoek, gebaseerd op de reacties van 6.400 volwassenen, blijkt dat 1,9 miljoen mensen van plan zijn hun manier van pendelen te veranderen – en dat ongeveer 500.000 mensen het liefst 100% thuis willen werken.

Mensen die met de trein pendelen, zijn gemiddeld langer op hun werk dan automobilisten, zegt Newcom-directeur Neil van der Veer. ‘Treinforenzen werken ook vaker voor de overheid of de financiële sector’, zegt hij. Dit zijn volgens hem beide sectoren waar thuiswerken is aangemoedigd.

De onderzoekers verwachten dat de toename van thuiswerken de druk op het spoor zal verminderen en ook gevolgen zal hebben voor de files in de spits.

Eerder onderzoek

Uit verschillende eerdere onderzoeken blijkt ook dat thuiswerken waarschijnlijk voor meer mensen de norm gaat worden. Zo verwacht meer dan de helft van de Nederlandse werkgevers dat thuiswerken onderdeel blijft van het werk, gecombineerd met twee of drie dagen op kantoor, blijkt uit een onderzoek in mei van omroep RTL Z.

En bijna een derde van de loon- en voorwaardenafspraken die nu van kracht zijn, bevat clausules over thuiswerken, tegen slechts 8% in 2020, aldus werkgeversorganisatie AWVN.

Veel loonafspraken bevatten nu een vergoeding voor thuiswerken, zo blijkt uit berekeningen die vorig jaar door het gezinsuitgaveninstituut Nibud zijn gepubliceerd. Het Nibud schat dat thuiswerken zo’n € 2 kost aan stroom, koffie en toiletpapier.

Ook het kabinet onderzoekt hoe een thuiswerktoeslag belastingvrij kan worden gemaakt.

Vakbonden hebben al afspraken gemaakt met enkele werkgevers in de financiële en publieke sector over thuiswerktoeslagen. Zo komen rijksambtenaren die thuis werken nu in aanmerking voor een jaarlijkse uitkering van € 363.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment