Vier Nederlandse gebruikers slepen Philips voor de rechter om slaapapneu-apparaat

Vier Nederlandse gebruikers slepen Philips voor de rechter om slaapapneu-apparaat

Vier mensen die een defect Philips-slaap- en ademhalingsapparaat hebben gebruikt, slepen het bedrijf voor de rechter om het te dwingen aansprakelijkheid voor hun gezondheidsproblemen toe te geven.

De eisers, die lijden aan hoofdpijn, ademhalingsproblemen en kanker, zeggen dat de schade aan hun gezondheid verband kan houden met het gebruik van de Dreamstation 1, een apparaat dat slaapapneu voorkomt, een gezondheidsprobleem waardoor iemand tijdelijk stopt met ademen tijdens het slapen.

In juni Philips heeft een terugroepactie uitgegeven voor tussen de drie miljoen en vier miljoen apparaten voor slaap- en ademhalingszorg vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s verbonden aan het schuim dat in de apparatuur wordt gebruikt om geluid te dempen.

Het bedrijf zei dat het tests had uitgevoerd en had vastgesteld dat er ‘mogelijke risico’s’ zijn rond het schuim dat ‘kan worden afgebroken tot deeltjes die de luchtroute van het apparaat kunnen binnendringen en door de gebruiker kunnen worden ingeslikt of ingeademd’.

Advocaat van de vier, Mark de Hek, zei dat Philips aansprakelijkheid moet erkennen, zodat de gevolgen van het gebruik van het apparaat kunnen worden vastgesteld. Dat onderzoek moet worden uitgevoerd en betaald door Philips, zei hij tegen de omroep ons.

‘Philips heeft het probleem veroorzaakt en moet er de verantwoordelijkheid voor nemen’, zei hij.

Dokter

In Nederland werden zo’n 50.000 toestellen verkocht. Philips zei dat mensen die problemen ondervonden, het apparaat niet meer moesten gebruiken en contact moesten opnemen met hun arts, maar voor sommige mensen was dat geen optie, zei De Hek.

‘Sommige mensen gebruiken het nog steeds’, zei hij. ‘Ze weten niet of het veilig is, maar als ze stoppen hebben ze de hele dag last van vermoeidheid, hoofdpijn en kunnen ze op het werk of achter het stuur in slaap vallen. Ze bevinden zich tussen een rots en een harde plaats,’ zei hij.

Mocht uit het onderzoek blijken dat het apparaat verantwoordelijk is voor de gezondheidsproblemen, dan moet Philips een schadevergoeding betalen, aldus De Hek.

In een reactie liet een Philips-woordvoerder weten geen commentaar te willen geven op de zaak, maar wel ‘zijn veiligheidswaarschuwingen zeer serieus te nemen’.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment