Vervolging begint slotpleidooien tegen vier verdachten in MH17-proces

Vervolging begint slotpleidooien tegen vier verdachten in MH17-proces

 

Aanklagers in het proces tegen vier mannen die zijn beschuldigd van het neerhalen van vlucht MH17, zijn maandag begonnen met hun slotpresentaties.

Voor een zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol heeft het openbaar ministerie zijn zaak uiteengezet tegen de vier mannen die worden verdacht van 298 moorden. Ze worden beschuldigd van het leveren van de Buk-raket die de Boeing 777 heeft neergeschoten toen deze in 2014 over Oost-Oekraïne vloog.

Het proces tegen drie Russische mannen – Igor Girkin, Sergei Dubinsky en Oleg Pulatov – en een Oekraïense man, Leonid Kharchenko, begon in maart 2020. Aanklagers beweren dat alle vier leiders waren in een separatistische beweging en vroegen om een ​​grond-luchtraketsysteem om Oekraïense militaire straaljagers aan te vallen.

‘We kunnen niets anders doen. Buk is onze enige hoop’, aldus Girkin, volgens een vertaling van het OM. Hij was een voormalige Russische veiligheidsfunctionaris die minister van Defensie werd in de afgescheiden regering van de Volksrepubliek Donetsk.

Bewijs

De zaak leunt zwaar op onderschepte telefoongesprekken tussen de vier mannen. Omdat ze allemaal al voor de ramp van belang waren voor de Oekraïense autoriteiten, werden de telefoons die de mannen gebruikten afgeluisterd. Het openbaar ministerie bracht een groot deel van de ochtend door met het doorverbinden van de mannen met de relevante telefoonnummers.

Ander bewijsmateriaal omvatte video’s van het transport van de Buk naar de lanceerplaats en getuigenverklaringen waarin het konvooi werd beschreven terwijl het van de Russische grens naar een veld in Oost-Oekraïne ging.

strijdend privilege

Het openbaar ministerie voerde aan dat de mannen geen aanspraak kunnen maken op combattant privilege, een juridisch concept dat immuniteit verleent aan leden van de strijdkrachten. ‘Een oorlog is geen vrijbrief om geweld tegen iedereen te gebruiken’, zei officier van justitie Thijs Berger tegen de rechtbank.

De mannen zouden deel moeten uitmaken van een officieel militair bevel en de Russische Federatie, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze de rebellen heeft gesteund, heeft ontkend dat ze in het leger dienden.

Nederlandse rechtsgrond

Het proces vindt plaats in Nederland omdat bijna tweederde van de slachtoffers Nederlanders waren, van wie velen voor vakantie of zaken naar Kuala Lampur vlogen. Volgens de Nederlandse wet heeft het rechtssysteem de bevoegdheid om misdrijven tegen Nederlandse burgers te vervolgen, zelfs als het misdrijf in het buitenland plaatsvindt. Om ervoor te zorgen dat ook de niet-Nederlandse onderdanen die zijn omgekomen, kunnen worden opgenomen, hebben Oekraïense functionarissen de vervolging overgedragen aan Nederland.

Het openbaar ministerie vervolgt zijn presentatie op dinsdag.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment