Verspreiding van persoonsgegevens om strafbaar te worden in NL

Verspreiding van persoonsgegevens om strafbaar te worden in NL

Nederland gaat ‘doxing’ – het zonder toestemming delen van persoonlijke gegevens zoals adressen en telefoonnummers op internet – strafbaar stellen, heeft minister van Justitie Ferd Grapperhaus de Kamerleden in een briefing laten weten.

De minister heeft ontwerpwetgeving opgesteld die een maximumstraf van een jaar gevangenisstraf oplegt aan mensen die informatie verstrekken of verspreiden die een persoon identificeert met het doel hen bang te maken en te intimideren.

Internet en sociale media hebben het probleem verergerd, zei Grapperhaus.

‘Het gemak waarmee sommigen het gevoel hebben iemand te kunnen intimideren door hun privégegevens te verspreiden, is meer dan slecht’, zei hij. ‘Er wordt een grens overschreden als mensen niet meer vrij zijn om hun leven te leiden, als politieagenten verhinderd worden hun werk te doen en wetenschappers zich niet meer durven uit te spreken. (..) Dat moet wettelijk worden vastgelegd.’

Doxing is moeilijk aan te pakken omdat het geen directe dreiging van een misdrijf of een aanhoudende inbreuk op de privacy van een persoon vormt.

De nieuwe wet zal daar verandering in brengen, zei Grapperhaus, en zal het ook gemakkelijker maken voor getroffen mensen om providers of platforms in te schakelen om hun informatie te verwijderen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment