‘Verspreid expats buiten Amsterdam’, zegt provincieraadslid

‘Verspreid expats buiten Amsterdam’, zegt provincieraadslid

Er moeten inspanningen worden geleverd om internationale werknemers te ‘verspreiden’ over de provincie Noord-Holland, zodat ze dichter bij hun baan gaan wonen en de druk op de woningmarkt in de hoofdstad te verlichten, zegt een gedeputeerde van D66 in het Parool.

Sijmen Mulder zei in een brief aan de krant dat een deel van de druk op de woningmarkt te wijten is aan ‘internationals die niet gehecht zijn aan de regio Amsterdam’ en dat ‘helaas’ veel expats ervoor kozen zich daar te vestigen.

‘Deze internationals dragen bij aan de druk… en maken het starters, die economisch verbonden zijn met de stad, moeilijk’, zegt Mulder.

De opmerkingen van Mulder zijn gemaakt naar aanleiding van een lopende discussie over de ‘internationalisering‘ van Amsterdam, en in het bijzonder de rol van internationale arbeiders op de woningmarkt.

Begin deze maand was Duco Stadig, die 10 jaar verantwoordelijk was voor het huisvestingsbeleid van de gemeente en nu onafhankelijk adviseur is, vertelde de krant dat ‘expats op de woningmarkt springen omdat ze meer kunnen betalen en daardoor de middeninkomens uitknijpen.’

Hij riep Amsterdam op om gebruik te maken van nieuwe regels die de stad in staat stellen om mensen die niet ‘economisch verbonden’ zijn met de stad te stoppen met het huren van woningen onder de € 2.000 per maand.

verkiezingen

De opmerkingen van Mulder komen op een gênant moment voor D66, aangezien de lokale verkiezingen over drie maanden plaatsvinden en tienduizenden internationale arbeiders stemrecht hebben. Huisvesting, en met name het gebrek aan betaalbare woningen, is ook een grote zorg voor zowel expats als de lokale bevolking.

Onderzoek door het International Community Advisory Panel over internationals en wonen in de regio Amsterdam vorig jaar bleek dat er een grote mismatch is tussen de huur die mensen betalen en wat ze zeggen dat ze zich realistisch kunnen veroorloven.

Ongeveer een derde van de respondenten zei dat ze € 1.500- € 2.000 aan huur betalen, maar slechts 16% kan het betalen. Bovendien verdient ongeveer 18% van de internationale werknemers minder dan € 3.000 per maand en zou het recht hebben om in een sociale woning te wonen.

Huisbazen

‘Laten we niet vergeten dat het de verhuurders zijn die de huren bepalen, en internationale arbeiders hebben vaak geen andere keuze dan te betalen wat ze vragen’, zegt ICAP-bestuurslid Deborah Valentine. ‘De populaire beeld van de rijke expat die bereidwillig duizenden euro’s betaalt want een kleine flat strookt in veel gevallen al een tijdje niet meer met de werkelijkheid.’

Reiner van Dantzig, die D66 in de gemeenteraad leidt, vertelde aan DutchNews.nl dat Amsterdam historisch gezien een open en internationale stad is en dat D66 dit feit koestert.

‘Wij zijn de enige partij die internationals graag wil verwelkomen in plaats van afwijzen. We nodigen niet alleen internationals uit naar Amsterdam, maar we creëren ook een internationalsclub binnen D66 Amsterdam om onze band met Amsterdammers met een internationale achtergrond sterker te maken.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment