‘Verraad Anne Frank brengt oorlogservaring terug’

‘Verraad Anne Frank brengt oorlogservaring terug’

zoals heeft oorlog van woorden raast over recente claims dat Anne Frank waarschijnlijk is verraden door Joods Raadslid Arnold van den Bergh, bezoekers zijn teruggekeerd naar de plek waar ze zich verstopte twee jaar lang.

Vorige week kwam er een stroompje mensen uit het Anne Frank Huis de koude wind in – een plek die normaal gesproken onbegaanbaar is voor toeristen die camera’s vastgrijpen, maar is nog maar net heropend na opsluiting.

Sommigen waren gekomen nadat ze hadden gehoord over de nieuwe theorie van Anne Franks verrader en de strijd die daarop volgde. Sinds publicatie in januari, geleerden hebben zich afgevraagd de bewering, bronnen hebben afstand genomende Nederlandse uitgeverij heeft nu gepauzeerde distributie en de hoofden van de Anne Frank Huis en Anne Frank Fonds twijfels hebben geuit.

Deze gevoelskracht zou volgens sommige bezoekers kunnen aantonen hoe dicht de Nederlandse oorlogservaring nog steeds bij het moderne Nederland staat.

Jaap ter Woerds, 40 en uit Almere, ging donderdagavond met zijn gezin naar het museum. ‘Ik denk dat [the war experience] speelt vandaag nog steeds een belangrijke rol… samenwerking, mensen van wie de huizen zijn overvallen’, zei hij. ‘Je hoort nog steeds opmerkingen als “geef mijn fiets terug!” Het is nog steeds heel relevant voor de oudere generatie, hoewel het voor jongeren iets heel anders is.

‘Je wist eigenlijk niet wie je kon vertrouwen. Zoveel mensen werden gedeporteerd, en uiteindelijk werden ze allemaal verraden door iemand. Het is geen gemakkelijke gedachte… het is eigenlijk heel moeilijk voor te stellen dat dit is gebeurd.

‘Ik weet niet hoeveel het op school wordt onderwezen, maar er werkten natuurlijk veel mensen mee. Ik heb nooit gemerkt dat dit echt op de voorgrond stond.’

Vertrouwen

Jan en Joyce de Vroom, 38 en 37 en uit Amsterdam, hadden hun zesjarige dochtertje meegenomen naar het museum en bezochten ze voor het eerst zelf.

‘Het is niet duidelijk of er een bekende verrader was, zoals je in de media hoort: ik neem aan dat mensen het gewoon willen oplossen’, zegt Jan de Vroom. ‘Ik denk dat het belangrijk is omdat mensen toch willen dat iemand verantwoordelijk is, in plaats van dat er een open einde is.

‘Ik denk dat als je over de Tweede Wereldoorlog leert, je leert wat een bepaald soort angst met mensen doet. Je kunt mensen vertrouwen, maar uiteindelijk kiezen ze op een gegeven moment voor hun eigen veiligheid. Zoals ze in een film zeggen [at the Anne Frank House]we hopen dat het nooit meer zal gebeuren, en we denken van niet, maar je weet maar nooit.’

Hij zei dat hij vooral op de middelbare school over de Tweede Wereldoorlog leerde, maar dat de oorlogservaringen – met name de vragen rond samenwerking – nog steeds erg relevant zijn.

‘Ik denk dat mensen gedeeltelijk begrijpen dat het een andere keer was, maar het hangt ervan af of mensen het deden omdat er geen andere keuze was, of omdat ze ervoor kozen om het te doen’, zei hij. ‘Dat is het verschil. Als je mensen uit vrije wil opgaf, of als je echt gedwongen werd. Die vraag is er nog steeds.’

Lot

De kleindochter van Arnold van den Bergh, die niet publiekelijk bij naam is genoemd, zou… van streek door de beweringen, en vertelde de Nederlandse omroep ons dat ze met de onderzoekers had gesproken over haar familiegeschiedenis. ‘Ik heb meegewerkt aan dit vooronderzoek naar de oorlogsgeschiedenis en daar wil ik het bij laten’, zei ze.

Ondertussen zijn er bij het Anne Frank Huis museum en stichting allerlei theorieën beoordeeldinclusief hun eigen hypothese dat een onderzoek naar voedselbonnenfraude ertoe leidde dat de families ondergedoken waren in de Achterhuis.

Jorja Rowse, 21, en een toeriste uit Italië, zeiden dat hoewel mensen misschien willen weten hoe (en of) Anne Frank uit principe of uit een verlangen naar gerechtigheid is verraden, dit haar lot niet heeft veranderd. ‘Misschien is het de vraag die ik wil weten, maar aan de andere kant vind ik het ook nutteloos’, zei ze. ‘Het is zoveel jaren later. Maar ik voel de vraag wel.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment