Verkoopverbod levende krabben en kreeften op Amsterdamse markten vertraagd

Verkoopverbod levende krabben en kreeften op Amsterdamse markten vertraagd

Een verbod op de verkoop van bont en levende krabben en kreeften op markten in Amsterdam vanaf 2022 wordt vanwege juridische problemen uitgesteld tot volgend jaar, zegt hoofd economische zaken Victor Everhardt tegen raadsleden.

De gemeente Amsterdam had besloten de verkoop op dierenrechtengronden te verbieden, een toezegging die onderdeel uitmaakte van het huidige regeerakkoord van de stad.

‘Amsterdam heeft 34 markten, de meeste van het land’, zei directeur economische zaken Victor Everhardt, een liberaal-democraat van D66, destijds in een persbericht. ‘In het belang van het dierenwelzijn komt er een verbod op de verkoop van bont en levende krabben en kreeften en wordt er actief op toegezien.’

Nu blijkt echter dat het verbod een stevigere juridische basis nodig heeft en meer solide bewijs dat het in het algemeen belang is, zei Everardt in een brief aan de raad.

Dat betekent dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de risico’s van de verkoop van bont, levende krabben en kreeften op markten.

Ook kondigde hij aan dat de gemeente naar alternatieve maatregelen gaat kijken als blijkt dat verkopers te hard worden geraakt. Dit kan een cluster van marktkramen zijn die de waren in een apart deel van de markt verkopen en de verkoop reguleren door middel van vrijstellingen.

Everardt zei te hopen dat het verbod nu in 2023 werkelijkheid wordt.

levend gekookt

Het ministerie van Landbouw is momenteel bezig met plannen die een einde zal maken aan het levend koken van krabben en kreeften.

Toen Zwitserland in 2018 het levend koken van krabben en kreeften verbood, diende de diervriendelijke PvdD een motie in waarin werd opgeroepen tot een verbod in Nederland, maar die kreeg geen meerderheid.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment