Verkiezingshorloge: Rotterdam, een diverse stad met een stootje

Verkiezingshorloge: Rotterdam, een diverse stad met een stootje

DutchNews.nl publiceert 10 artikelen over de 10 steden waar de meeste internationale inwoners wonen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Deel 5: Rotterdam

Wanneer een superjacht wezen gebouwd voor Jeff Bezos dreigde eerder dit jaar een historische brug tijdelijk te slopen, was de gemeente Rotterdam wereldnieuws. Rotterdammers met veel verschillende achtergronden delen blijkbaar de wens om rotte eieren naar het jacht te gooien als het op 1 juni door de brug De Hef gaat – en sommigen 22.000 zijn aangemeld naar een Facebook-groep die van plan is precies dat te doen.

Het leek een moment van eenheid in een stad waar – net als de landelijke politiek – de afgelopen jaren de meningen over verschillende gezichtspunten zijn versplinterd.

De Rotterdamse bevolking van iets meer dan 650.000, waarvan 53% immigranten en met 170 culturele achtergronden, wordt momenteel bestuurd door een onwaarschijnlijk liberaal-socialistisch-christelijke alliantie van zes partijen (de VVD, GroenLinks, D66, PvdA, CDA en de ChristenUnie-SGP). Er zijn 13 partijen die momenteel vertegenwoordigd zijn in de 45 zetels, en de grootste, rechtse Leefbaar Rotterdam, heeft 11 zetels maar maakt geen deel uit van de coalitie.

Volgens een recente opiniepeiling door Maurice de Hond voor liberaal-democratische D66zou een soortgelijk beeld kunnen ontstaan ​​na de verkiezingen gehouden op 14, 15 en 16 maart van dit jaar. Leefbaar Rotterdamooit geleid door Pim Fortuyn en nu een minder extreemrechtse toon aanslaan na te zijn uitgesloten van de regering, zal naar verwachting ongeveer 23% van de stemmen halen. D66 staat op de tweede plaats, met 11%, gevolgd door de liberaal VVD (9%), dan groen-links GroenLinkswerk PvdA en anti-racisme DENK op 7%. De grote vraagstukken in deze met mouwen opgerolde werkstad zijn criminaliteit, betaalbare huisvesting, integratie en gelijke kansen.

Stemwijzer

De gemeente heeft voor het eerst een flyer gemaakt met basisinformatie over de verkiezing en hoe te stemmen in andere talen naast Nederlands – Engels, Portugees, Arabisch en Turks. Zijn basis verkiezingen website heeft ook een ingebouwde Google Translate-functie, hoewel een woordvoerder tegen DutchNews.nl zegt dat de stad niet weet hoeveel niet-Nederlandstaligen van de stemgerechtigde bevolking van iets meer dan 516.000 mogen stemmen. De ‘stemwijzer’waarmee u uw mening over 30 kwesties kunt matchen met de 20 partijen die standhouden, is alleen beschikbaar in het Nederlands.

De belangrijkste kwesties over de Rotterdamse stemwijzer variëren van de vraag of er een nieuwe terminal moet worden gebouwd voor cruiseschepen, of de stad doorgaat met herhuisvesting voetbalelftal Feyenoordmeer hoogbouw om groenstroken te behouden, lagere snelheidslimieten voor het verkeer, meer bewakers op straat en ‘preventief’ stop-and-search, of tijdelijke fruitplukkers op vakantieparken mogen blijven.

D66 is een partij die duidelijk geïnteresseerd is in de internationale stemming en publiceert in het Engels haar belangrijkste manifest punten rond mondiaal denken, groen denken, betaalbare huisvesting, gelijke kansen, een vrije maar veiligere stad en ‘betrouwbare en voorspelbare overheid’. Zij wijst erop dat schattingen van de expatpopulatie in Rotterdam (waaronder zo’n 7.000 studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) variëren van 10.000 tot 30.000, waarbij de EU-burgers en degenen die legaal verblijven gedurende vijf jaar stemgerechtigd bij lokale verkiezingen.

‘Het lijkt redelijk om aan te nemen dat er duizenden internationals (als we ze zouden definiëren als expats plus internationale studenten) in Rotterdam wonen’, vertelde politiek adviseur Rebecca Zeinstra aan DutchNews.nl.

Rotterdamse rand

Volgens het manifest van D66 kunnen ‘internationals in Rotterdam erop rekenen dat D66 hen in de gesprekken betrekt en het grootste vraagstuk van deze generatie aanpakt: klimaatverandering, huisvesting en onderwijs.’

Chantal Zeegers, fractievoorzitter, vertelt DutchNews.nl dat deze traditionele havenstad van lagerbetaalde banen evolueert naar een multiculturele en groenere plek die voor iedereen toegankelijk is – maar nog steeds met zijn ‘beruchte ruige randje’.

‘Wij staan ​​voor een open, gastvrije stad, waar veel culturen hun thuis kunnen vinden’, zegt ze. ‘Vier jaar geleden vertaalden we onze verkiezingsfolder in het Engels. We zetten ons in om gemeentelijke diensten in het Engels aan te bieden. D66 werkt ook aan internationaal onderwijs voor expats. Ook hebben we ervoor gezorgd dat digitale inschrijving in de burgerlijke stand veel sneller gaat dan voorheen, zodat je je gemakkelijk en zonder al te veel gedoe in de stad kunt vestigen. Expats en hun broodnodige vaardigheden zijn van harte welkom.’

Misdaad

Criminaliteit en veiligheid zijn voor veel andere partijen grotere vraagstukken. De rol van de Rotterdamse haven in de internationale georganiseerde misdaad en recordniveaus van illegale drugssmokkel hebben geleid tot een nationale anti-misdaad rit, samenwerking met Europa, en een bezoek van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan Columbia – wat hem inspireerde om te eisen drugstest voor al het inkomende fruit. De domino-effecten zijn ook een grote zorg en trekken velen jonge mannen als medicijn’verzamelaars in een wereld van Gewelddadige misdaad.

Op meer lokaal niveau zijn er zorgen over kleine buurtcriminaliteit en asociaal gedrag, maar ook smeergeld tegen een ongebruikelijke ‘Rotterdamwet’ die mensen met een bijstandsuitkering of met een antisociale staat van dienst verbood om naar probleemwijken te verhuizen – een wet omschreven als discriminerend en welke loco-burgemeester voor werk en inkomen Richard Motihoofd van de PvdA, heeft gezegd dat het moet gaan.

De VVD zegt dat hoewel ze geen beleid heeft voor ‘expats’, de focus ligt op een veiligere, beter functionerende stad voor iedereen. ‘De Rotterdamse VVD heeft geen apart beleid voor expats, maar wil een manifest voor alle Rotterdammers’, zegt VVD-kandidaat Marike Abrahamse tegen DutchNews.nl. ‘We willen een veiligere stad voor hen, met minder straatzwijnen en meer’ straat camera’s, en nog eens 30 hectare aan te planten om een ​​groenere stad te maken. Ten slotte willen we goed internationaal onderwijs in onze stad.’

Veiligheid

Hoewel de gerapporteerde criminaliteit in Rotterdam de afgelopen tien jaar is gedaald, de daling is 11% minder dan in de rest van Nederland en Rotterdammers voelen zich minder veilig dan mensen in andere gebieden, aldus het laatste CBS’veiligheidsmonitor‘ vragenlijst. Er zijn problemen geweest bij de politie van Rotterdam, met formele waarschuwingen voor leden van een racistische Whatsapp-groep afgelopen jaar.

Ondertussen haalde de stad internationaal nieuws over anti-coronabeleidsprotesten die uitmondden in hooliganisme en wat Aboutaleb een ‘orgie van geweld’.

Het aanpakken van ‘yobs op straat’, drugsdealers en intimidatie is de topprioriteit van populaire partij Leefbaar Rotterdam; Het anti-islambeleid van voorgaande jaren is enigszins afgezwakt tot een belofte om niet te knielen voor ‘radicale ideologieën zoals de politieke islam, Black Lives Matter en wakker worden met een gedachte die onze samenleving negatief beïnvloedt’.

Kan doen

Huisvesting is een thema dat door meerdere partijen wordt genoemd. Hoewel de prijzen in Rotterdam beduidend lager zijn dan in Amsterdam, ze stegen met 20% vorig jaar en de VVD en CDA hebben verhoogd zorgen dat er te weinig wordt gebouwd – met name voor de zogenaamde ‘middeninkomens’. Net als Amsterdam plant de stad om buy-to-let-activiteiten te beperken door ervoor te zorgen dat mensen die een woning tot € 355.000 kopen erin wonen of verhuren aan een naast familielid.

Armoedede ernstige Effecten van het kinderopvangtoeslagschandaal bij sommige Rotterdammers, en integratie zijn andere zorgen. De afgelopen week was er een schandaal over racistisch klinkende uitspraken zoals ‘white lives matter’ dat over campagneposters van Denk, de PvdA, GroenLinks en 50Plus wordt geplakt.

Maar Rotterdam is een stad met een can-do-spirit, en veel Rotterdammers geloven dat sommige uitdagingen kunnen worden opgelost door naar buiten te kijken en innovatie aan te moedigen, met de hulp van organisaties als Rotterdam Partners en regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter.

‘Ik zou tegen de politieke partijen willen zeggen: probeer erachter te komen wat je internationale gemeenschap wil en luister niet alleen naar de mensen die je al kent’, zegt Martijn van Hoogenhuijze van InnovationQuarter. ‘Als je tips voor de toekomst wilt, moet je ook kijken naar de stem van de toekomst, en internationale gemeenschappen vanuit alle perspectieven… ook al zijn ze wat moeilijker te bereiken.’

Belangrijke informatie om te volgen

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment