Verkiezingshorloge: Delft waar wonen het gesprek van de dag is

Verkiezingshorloge: Delft waar wonen het gesprek van de dag is

DutchNews.nl publiceert 10 artikelen over de 10 steden waar de meeste internationale inwoners wonen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Deel 5: Delft

Delft, gelegen tussen Den Haag en Rotterdam, is vooral beroemd om zijn aardewerk met blauwe patronen en wetenschappelijke bijdragen. Je hebt misschien gehoord dat de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, herhaaldelijk verwijst naar coronavirus-gerelateerd onderzoek dat is uitgevoerd aan de TU Delft. Maar de lokale bevolking praat over geen van beide dingen nu de verkiezingen naderen.

De coalitie in Delft omvat al meer dan 20 jaar de PvdA, de liberaal-democratische partij D66, groenlinks en Technische Studenten in de Politiek (STIP) – een lokale partij die universiteitsstudenten vertegenwoordigt, die opmerkelijk moeilijk te krijgen zijn gebleken. afhouden.

Maar ondanks een sluipende toename van het aandeel van de stemmen dat naar extreemrechtse en lokale partijen gaat, zoals Hart voor Delft (Hart voor Delft) of Onafhankelijk Delft (Onafhankelijk Delft), heeft geen enkele een voldoende groot aandeel van de stemmen gekregen om de coalities verschuiven.

huisvesting

Delft mag dan bekend staan ​​om wetenschappelijk onderzoek, het is niet de wetenschappelijke prestatie die bovenaan de discussie staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, het is huisvesting. De huizenprijzen zijn in Delft, net als in het grootste deel van het land, gestaag gestegen. Ook de huren zijn het afgelopen jaar met 5% gestegen.

Alle 12 partijen die in Delft staan ​​pakken de woningnood aan in hun feestplatforms. STIP, dat voornamelijk bestaat uit studenten van de universiteit, pleit niet voor niets voor meer huisvesting voor starters en jongeren. Het wijdt ook een kwart van zijn huisvestingsplatform aan studentenhuisvesting en roept sloppenwijkheren (huisjesmelkers) voor het opdrijven van prijzen.

Ze zijn niet de enigen die geïrriteerd zijn. ‘Delft is duur en de salarissen komen niet overeen met de huur’, zegt een inwoner van Delft in een reactie op het onderzoek van het International Community Advisory Platform over lokale verkiezingen.

Alle partijen willen dat huisvesting overvloediger en goedkoper is, maar de routes om er te komen variëren. ‘We hebben meer huizen nodig, maar wel op de juiste manier’, zegt Sivan Maruf, nummer één op de D66-lijst voor Delft.

De 26-jarige stelt zich kandidaat voor zijn tweede termijn, nadat hij in 2018 op 22-jarige leeftijd voor het eerst in de raad werd gekozen. D66 wil dat woningbouwontwikkelaars het tijdens het bouwproces verwijderde groen compenseren en economisch gemengde buurten aanmoedigen. .

Prinsenhof

Een ander hot topic is museum Prinsenhof, een discussie die al jaren aan de gang is. Het gebouw, niet verwonderlijk omdat het een paleis is dat in de Middeleeuwen is gebouwd, moet worden opgeknapt en hoe dat moet gebeuren en wie ervoor moet betalen, is uitgebreid besproken.

De gemeenteraad gaf het definitieve groene licht voor de bouwplannen in 2021, toen de werkzaamheden oorspronkelijk zouden beginnen, na een particuliere donatie van € 10 miljoen. Nu zou de bouw in 2023 moeten beginnen, maar de definitieve plannen zijn nog steeds niet compleet, hoewel ze ergens in 2022 openbaar moeten worden gemaakt.

Belastingen

Lokale belastingen groeien in 2022 over het hele land en Delft is daarop geen uitzondering. De afvalstoffenbelasting stijgt met 9,8%, terwijl de rioolheffing dit jaar met 12,9% stijgt. Lobbygroep van huiseigenaren Vereniging Eigen Huis schat dat het gemiddelde huishouden in Delft dit jaar € 60,40 meer lokale belastingen zal betalen, waardoor het gemiddelde uitkomt op € 924,40.

Doe mee aan de online stemtool Delft en een van de vragen is of de gemeentebelasting omhoog moet of dat de gemeente extra moet sparen om de boeken in evenwicht te houden.

Het planten van bomen, het aanmoedigen of ontmoedigen van deelfietsen en auto’s, en het sluiten van cannabiscafés komen allemaal aan bod in de reeks lokale verkiezingsprogramma’s van dit jaar.

Bij de landelijke verkiezingen van afgelopen maart kwam D66 als veruit de grootste partij naar voren, met de VVD op de tweede plaats, ruim voor GroenLinks. De partij die op 16 maart met de meeste stemmen naar voren komt, zal het voortouw nemen bij het vormen van een nieuwe stadscoalitie.

In Delft zou dat, ondanks de grootte van de jeugd en de internationale stemming, een beslissende verschuiving kunnen betekenen. Toch is er in Delft geen echt conflict over andere dingen dan de details. Zoals een Delftse kiezer in de ICAP-enquête het verwoordde: ‘I think Delft is inclusief en multicultureel in het algemeen, en de gemeenteraad lijkt dicht bij de mensen te staan.’

Delft belangrijke informatie

Huidig ​​college van bestuur: GroenLinks, STIP, D66, PvdA en VVD

Huidige raadssamenstelling: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), Onafhankelijk Delft (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2 ), Stadsbelangen (2)

Nieuwe deelnemende partijen: Bij1 en Volt

Totaal aantal kiezers: 83.665

Aantal internationale kiezers: ongeveer 9.400 (11,2%)

Lokale verkiezingsinformatie in het Engels
gemeente website
GroenLinks
STIP
D66
PvdA
CDA
BIJ1 (nationale website)

Mijn Stem stemtool (in het Nederlands)

Aanvullende berichtgeving door Jan Douwe Krist.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Democratie & Media

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment