Verkiezingen Amsterdam: nek-aan-nekrace tussen GroenLinks en D66

Verkiezingen Amsterdam: nek-aan-nekrace tussen GroenLinks en D66

DutchNews.nl publiceert 10 artikelen over de 10 steden waar de meeste internationale inwoners wonen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Deel 8: Amsterdam.

Als de opiniepeilingen in Amsterdam iets duidelijk maken, is het wel dat er een nek-aan-nekrace gaande is tussen GroenLinks en D66 om de controle over de hoofdstad.

Uit onderzoek voor de partijen zelf, ICAP internationals group en I&O blijkt dat de partijen die de ruggengraat vormen van de huidige coalitie strijden om de eerste plaats. De kleinere partijen wachten ondertussen in de coulissen op het proces van kabinetsformatie.

‘We hebben goed samengewerkt, maar we zijn het over veel dingen oneens’, zegt GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink. ‘Als je bijvoorbeeld naar huisvesting kijkt, richten we ons meer op betaalbare huisvesting dan D66. We hebben de afgelopen vier jaar 29.000 woningen gebouwd, maar dat is niet genoeg.’

Net als in de rest van Nederland is huisvesting het grote probleem in Amsterdam. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen in de top 13 jaar en particuliere verhuurders hebben snel een deel van wat er op de markt komt, opgepikt en omgezet in hoogwaardige woningen en vakantiehuizen voor kort verblijf, vaak met woekerprijzen.

Stadsambtenaren hebben toegelaten ze weten niet hoeveel woningen er in de stad leeg staan, hoewel verhuurders geacht worden dit te registreren als een pand langer dan zes maanden leeg staat, maar uit onderzoek blijkt dat het om ongeveer 4.000 woningen gaat.

De vertrekkende coalitie werkt nu aan plannen om verhuurders te dwingen hun pand voor een redelijke huur te verhuren als het zonder goede reden te lang leeg staat.

Laurens Ivens, de socialistische huisvestingsbaas van de stad, die vorig jaar werd afgezet in een schandaal over seksuele intimidatie, voerde ook strikte regels in voor vakantieverhuur en introduceerde licentie- en huurcontracten voor het delen van flats – een maatregel die honderden jongeren die huizen delen in de illegaliteit duwde.

‘Enerzijds heb je te maken met vastgoedspeculanten, anderzijds wil je dingen mogelijk maken’, zegt Groot Wassink. ‘En ik ben bereid om naar die te kijken’ [flat sharing] weer regels. Ik vind wel dat als je ergens huurt, je beschermd moet worden.’

Net als de meeste partijen zet ook D66 in op betaalbare woningen, maar zegt ook meer te willen doen om ouderen te stimuleren naar kleinere, meer geschikte woningen te verhuizen, waardoor grotere woningen voor gezinnen vrijkomen. Om dit mogelijk te maken denkt de partij eraan om senioren een verhuisstimulans van € 10.000 te bieden en te helpen met de praktische zaken.

‘Natuurlijk hoeft niemand te verhuizen: het zou altijd vrije keuze zijn’, zegt lokale campagneleider Reinier van Dantzig. ‘Maar uit ons onderzoek blijkt dat veel senioren bereid zijn te krimpen.’

Kopen om te verhuren

De stad probeert ook te voorkomen dat verhuurders goedkoper onroerend goed opkopen om te verhuren, en introduceert een ‘inwoning’-vereiste voor iedereen die een nieuw gebouwd onroerend goed koopt – nogmaals, met als doel particuliere verhuurders te ontmoedigen. De huidige coalitiepartners zijn allemaal voorstander van het invoeren van een vorm van huurbeheersing voor woningen buiten de traditionele sociale sector.

‘We hebben geen duurdere huurwoningen nodig’, zegt Ivens’ SP-vervanger Jakob Wedemeijer tegen het Parool. ‘We hebben een groot tekort aan betaalbare woningen.’

Huisvesting – zowel om te kopen als te huren – mag dan het dominante probleem zijn in Amsterdam, maar de verrassing nummer twee in een recent onderzoek van het International Community Advisory Platform (ICAP) was het afvalprobleem van de stad, dat is verergerd door de pandemie van het coronavirus en een toename van online winkelen.

Het is een probleem dat zowel D66 als GroenLinks onderkent. Beide partijen wijzen op personeelstekorten als een van de redenen voor de vuilnisbelten in veel stadsstraten. Beide wijzen ook op de 20.000 boetes die vorig jaar werden uitgedeeld voor het dumpen van afval naast vuilnisbakken.

Beide ondersteunen ook het doorgaan met plannen om op te richten 17 windturbines binnen de stadsgrenzen, terwijl de overheid momenteel nieuwe regels aan het opstellen is om geluidsoverlast door turbines en andere zaken te dekken.

Andere opvallende Amsterdamse thema’s zijn de rosse buurt en wat stadsbewoners als overtoerisme zien. Er wordt onderzoek gedaan naar acht potentiële nieuwe locaties om een erotisch centrum opzettenzodat de meeste roodlichtvensters kunnen worden gesloten.

Ook worden er maatregelen genomen om een ​​’betere klasse toeristen?‘, zoals het mogelijk beperken van de toegang tot cannabiscafés tot de lokale bevolking – een nationale wet die elders in Nederland wordt gehandhaafd. Zo kocht de gemeente in januari negen panden in de rosse buurt van toeristenbedrijf Tours & Tickets en verdwijnen met het aflopen van huurcontracten snackbars en souvenirwinkels ten gunste van winkels met een bredere aantrekkingskracht.

Bloemenmarkt

Burgemeester Femke Halsema van de stad heeft ook gezegd dat ambtenaren een besluit zullen nemen over wat te doen aan de bloemenmarkt dit jaar op de Singel. Ooit een plek waar telers hun bloemen verkochten, is de markt nu een rij toeristenwinkels die de vreemde bloembollen verkopen. ‘Het is een plek waar Nederlanders niet meer komen en dat moet veranderen’, zegt Halsema.

De stad worstelt ook met de instortende grachtenmuren – waarvan kilometers aan vervanging toe zijn in het stadscentrum – en het gebrek aan geld om ervoor te betalen. Ook de plannen om aardgas voor verwarming en koken sneller uit te faseren dan de rijksoverheid dreigt om verschillende redenen te stranden, waaronder de financiering.

Tegelijkertijd hebben bureaucratie en inefficiënte bureaucratie hun eigen problemen gecreëerd. Eerder dit jaar publiceerde de ombudsman van de gemeenteraad een vernietigend rapport over de manier waarop de gemeente omgaat met klachten van bewoners, wijzend op Amsterdameigen krant dat ‘de overheid niet de baas over het volk moet spelen’.

Al met al is er genoeg voor de volgende regering om haar tanden in te zetten. ‘Amsterdam’, zegt Groot Wassink, staat voor grote uitdagingen: ‘de huizenmarkt, klimaatcrisis, ongelijkheid en hoe we met elkaar omgaan.’

Reinier van Dantzig is het eens met de belangrijkste vraagstukken waar Amsterdam mee te maken heeft, maar zegt dat hij meer praktische maatregelen wil zien.

‘Ik ben een praktische politicus’, zegt hij. ‘Symbolen, praat over de donut economie, deze dingen resoneren niet met mij. Ik ben echt ambitieus als het gaat om klimaatverandering en het stoppen van de verdrinking van de stad. Maar we moeten ook zorgen dat de basis op orde is.’

Coalitie

Het draagvlak voor D66 is in Amsterdam licht gestegen met 16,7%, volgens de I&O-peiling van vorige weekterwijl GroenLinks vier procentpunten heeft verloren en op 16,3% staat.

Ondertussen peilt de PvdA, die deel uitmaakte van de meeste regeringen na de Tweede Wereldoorlog, momenteel rond de 12%, een stijging van meer dan een procentpunt sinds 2018. Een deel van haar aantrekkingskracht is te danken aan cijfers zoals onderwijschef Marjolein Moorman , die als populair en competent wordt beschouwd.

Het draagvlak voor de VVD is daarentegen geslonken van 11,4% naar 7,8%. De partij hoopt niettemin na een onderbreking van vier jaar terug te keren in het stadsbestuur en zich te profileren als een economisch liberale partij die een deel van de linkse kantjes van het stadsbeleid kan afslaan.

‘We willen de middenklasse behouden’, zegt Kune Bergers, nummer twee op de VVD-lijst. ‘Om te beginnen willen we de veiligheid van Amsterdammers zoveel mogelijk te garanderen. Amsterdam is de minst veilige gemeente van Nederland en daar moet verandering in komen.

‘Daarom willen we een nieuwe wethouder veiligheid. We zetten in op preventief fouilleren, cameratoezicht en willen het aantal gemeentewachters verdubbelen.’ De partij wil ook extra maatregelen invoeren voor jongeren die in de verleiding kunnen komen tot kleine criminaliteit, door in plaats daarvan onderwijs en stages aan te bieden. Dit, aldus Bergers, ‘zorgt voor gelijke kansen in alle buurten, voor alle Amsterdammers.’

In de I&O-peiling van vorige week staat de diervriendelijke PvdD met 8% op de vierde plaats. Pan-Europese nieuwkomer Volt, de socialisten en de radicaal-linkse groep BIJ1 bevinden zich in de volgende laag (6%), hoewel de steun van Volt is afgenomen sinds een schandaal rond vermeend onaanvaardbaar gedrag van nummer twee MP, Nilüfer Gundoğan.

Oppositie

Extreemrechts heeft daarentegen nooit veel terrein gewonnen in Amsterdam. In 2018 won Forum voor Democratie verrassend drie zetels in de raad van 45 zetels, maar twee van de raadsleden stopten toen de partij verdeeld over onthullingen van antisemitisme in haar jeugdafdeling en vormden hun eigen ontsnappingsgroep, JA21.

Annabelle Nanninga van JA21, tevens senator en provincieraadslid, is sinds haar verkiezing een doorn in het oog van de gevestigde orde in Amsterdam, net als andere kleine partijen zoals de PvdD en de Partij voor de Ouderen (PvdO).

Van Dantzig zegt dat Forum de enige partij is die D66 als coalitiepartner zou uitsluiten. ‘D66 is een centrumpartij, al vind ik die begrippen links en rechts achterhaald’, zegt hij. ‘Wat voor mij belangrijk is, is: kunnen we genoeg huizen bouwen, zetten partijen zich in voor het oplossen van klimaatverandering, beseffen ze dat alles begint bij onderwijs? Dan kunnen we het laten werken.’

Uit de I&O-enquête blijkt ook dat zo’n 15% van de Amsterdammers nog niet weet op wie ze gaan stemmen. Met 25 concurrerende partijen en zulke kleine marges kan er van alles gebeuren.

Belangrijke informatie

Huidig ​​raadslid: GroenLinks, D66 PvdA, SP

Huidige samenstelling van de gemeente
GroenLinks (10), D66 (8), VVD (6), PvdA (5), PvdD, (3), SP (2), DENK (2), JA21 (2), CDA (1), BIJ1 (1) , ChristenUnie (1), Partij van de Ouderen (1), FvD (1), NIDA (1), Democratisch Socialisten Amsterdam (1)

Nieuwe partijen die meedoen
GO, NL met een Plan, Volt, LEF, Hart Voor Vrijheid, De Republikeinse Politieke Partij, ST3M, 50PLUS, SGP, De FEESTPARTIJ, BVNL

Totaal aantal kiezers: 688.575

Aantal internationale kiezers: 100.000 (15%)

Lokale verkiezingsinformatie in het Engels
gemeente website
GroenLinks
D66
PvdA
PvdD (nationale website):
BIJ1 (nationale website)
GAAN
NL met een Plan
Volt
LEF: (nationale website)
Democratische Socialisten Amsterdam

Aankomende evenementen voor internationals
woensdag 9 maart 19:00 – 23:00 Verkiezing Speciaal evenement met GroenLinks, D66, PvdA, Volt en VVD

Districtscommissies

In Amsterdam krijg je ook een stempas (stemkaart) om te stemmen bij de verkiezingen voor zeven buurtcomités. Dit zijn commissies die met beperkte budgetten lokale initiatieven uitvoeren en sommige bestemmingsplannen en andere plannen controleren. Meer te weten komen. Let op, 16- en 17-jarigen kunnen ook stemmen voor de districtscommissies.

Ook Bewoners van Weesp stemmen voor een nieuwe wijkcommissie, nu de gemeente is opgenomen in de officiële Amsterdamse wijk.

Aanvullende berichtgeving door Jan Douwe Krist.
Dit artikel is mogelijk gemaakt door een donatie van Stichting Democratie & Media.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment