‘Verhaal van het impressionisme’ onder de hamer, waaronder drie Van Goghs

‘Verhaal van het impressionisme’ onder de hamer, waaronder drie Van Goghs

Een privécollectie met kunst die het ‘verhaal van het impressionisme’ vertelt en waaronder drie schilderijen van Vincent van Gogh zal gaan onder de hamer op 11 november in het filiaal van Christie’s in New York.

De Cox-collectie omvat 23 schilderijen van impressionistische en post-impressionistische schilders, gekocht door oliemagnaat Edwin Lochridge Cox over een periode van 50 jaar.

‘Ed Cox, de meest verfijnde van de zuidelijke heren, was een gepassioneerd verzamelaar die alleen werd geleid door de allerbeste’, zei kunstadviseur bij Christie’s Stephane Connery.

‘Zijn zoektocht naar meesterwerken van het impressionisme begon een halve eeuw geleden en leidde tot de mooiste verzameling in zijn soort die in particuliere handen bleef. Het is een genoegen te weten dat zovelen eindelijk zo’n legendarische groep werken zullen ontdekken, waarvan vele voor het laatst voor de Tweede Wereldoorlog in het openbaar te zien waren.’

Het is niet duidelijk of Connery verwijst naar musea die de schilderijen kunnen kopen – de topstukken alleen al zullen naar verwachting achtcijferige bedragen opleveren.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam zou niet worden getrokken over het al dan niet bieden op een van de drie Van Goghs die te koop zijn wanneer Dutchnews.nl werd benaderd.

De Van Goghs die binnenkort voor meer dan alleen de blik van de verzamelaar toegankelijk kunnen zijn Jonge man met bosbes (1890), Tarwe Stapels (1888) en Houten hutten tussen olijfbomen en cipressen (1889).

Paul Cézanne’s De estaque met rode daken en die van Gustave Caillebotte Jonge man bij zijn raam kunnen ook in het publieke domein komen, net als werken van Pisarro, Bonnard, Sisley en Monet.

De hele collectie is getaxeerd op zo’n 200 miljoen dollar (ruim 172 miljoen euro). Een deel van de opbrengst van de verkoop zal ten goede komen aan educatieve doeleinden, aldus de erfgenamen van Cox.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment