Verhaal over gewassen en genderfluïditeit wint Libris-boekenprijs van € 50.000

Verhaal over gewassen en genderfluïditeit wint Libris-boekenprijs van € 50.000

Mariken Heitman heeft de meest prestigieuze boekenprijs van Nederland, de Libris Literatuur Prijs, gewonnen voor haar roman Wormman.

Heitman was een verrassende winnaar van een shortlist met onder meer de Nederlands-Oekraïense schrijfster Lisa Weeda, wiens roman Aleksandra de naoorlogse geschiedenis van het vaderland van haar grootmoeder onderzoekt.

Wormman (‘Worm Man’) verbindt diverse thema’s waaronder de ontwikkeling van landbouw en genderidentiteit via het verhaal van Elke, die meer diverse gewassen wil verbouwen door een wilde erwtsoort opnieuw te introduceren.

Het is de tweede roman van Heitman, afgestudeerd in biologie aan de Universiteit Utrecht en werkt als tuinman als hij niet schrijft. ‘Onkruid wieden is heel rustgevend’ vertelde ze aan Nieuwsuur.

De prijs, die elk jaar wordt uitgezonden door het nachtelijke nieuwsprogramma, is € 50.000 waard en is steevast een enorme boost voor het profiel en de verkoop van de winnende auteur.

De jury, onder voorzitterschap van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, prees Heitman om haar ‘grote intellect, literair meesterschap en de moed om niet voor een conventioneel verhaal te kiezen’.

Geïnterviewd na de presentatie, zei ze: ‘Ik zie parallellen tussen hoe mensen gewassen vormen en hoe wij elkaar vormen, en ik wilde onderzoeken of het proces kan worden omgekeerd.

‘Wat ik in mijn boek deed, was een afbeelding hebben van de vrouw die ze was’ [Elke] werd haar nooit constant in de schaduw. Het is een soort internalisering van alle opmerkingen en observaties die we in de media zien over hoe vrouwen zich moeten gedragen.

‘Een klein voorbeeld is dat ze constant wordt aangesproken als ‘jonge man’ als ze naar de bakker gaat, wat voor haar een trigger is om zich af te vragen waarom die categorieën zo rigide zijn.’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment