Verdachte in moordzaak De Vries vertelt rechtbank: ‘Ik wist er niets van’

Verdachte in moordzaak De Vries vertelt rechtbank: ‘Ik wist er niets van’

De man die ervan wordt verdacht de chauffeur van de vluchtauto te zijn in de moordzaak Peter R. de Vries heeft voor de rechtbank laten weten niets van de moord af te weten.

Kamil E., 35, zei dat hij was ingehuurd om de 22-jarige Delano G. uit Amsterdam te besturen, maar er werd niet verteld wat voor zaken hij daar had. ‘Ik vroeg of het iets illegaals was, maar ik kreeg te horen dat ik me geen zorgen hoefde te maken.’

E. gaf bewijs tijdens een kennismakingsgesprek dat markeert de eerste dag van het proces tegen de mannen die worden beschuldigd van het plegen van de moord op de 64-jarige misdaadverslaggever.

De Vries werd op de avond van 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, toen hij de televisiestudio van RTL Boulevard verliet. Negen dagen later stierf hij in het ziekenhuis.

De rechtbank kreeg beelden te zien van de twee verdachten die ongeveer een uur voor de schietpartij uit een Renault Kadjar op de Prinsengracht stapten en samen naar de Leidsedwarsstraat liepen.

E. stapte vervolgens weer in de auto en reed rond, terwijl getuigen G. op een trede zagen zitten wachten tot De Vries rond 19.30 uur verscheen. Vervolgens reikte hij in zijn tas, haalde een pistool tevoorschijn en schoot op De Vries, hoorde de rechtbank.

De twee mannen werden een uur later aangehouden toen de auto op de A4 bij Leidschendam tot stilstand werd gebracht, nadat ze in de hoofdstad waren gesignaleerd door een politieagent op een motorfiets.

G., uit het Gelderse Tiel, die naast zijn medeverdachte voor de rechter verscheen, maakte op de vraag naar de moord gebruik van zijn zwijgrecht.

E., die kort voordat De Vries werd vermoord vanuit Polen naar het Gelderse dorpje Maurik verhuisde, sprak in de rechtszaal via een Poolse tolk. Hij zei: ‘Edelachtbare, ik heb niemand vermoord. Ik weet niets van de moord. Ik heb geen wapen gezien.’

Zijn advocaat, Ayse Çimen, zei dat er geen bewijs was dat hij van plan was om De Vries te vermoorden: ‘Zoeken hebben geen spoor van bewijs gevonden dat hij betrokken was bij misdaad of het voorbereiden van een moord’, zei ze.

Aanklagers zeiden dat een Louis Vuitton-tas die in de auto werd gevonden een aangepast pistool bevatte met sporen van G.’s DNA, terwijl DNA van beide mannen werd gevonden op een pistoolmagazijn.

E. is twee weken eerder ook in Amsterdam gezien op wat leek op een verkenningstocht, hoorde de rechtbank.

‘In de ogen van het openbaar ministerie zijn dit twee mannen die de moord hebben gepleegd’, aldus het OM.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment