Venlo en Roermond klaar voor hoogwater; Rutte ziet link klimaatverandering

Venlo en Roermond klaar voor hoogwater; Rutte ziet link klimaatverandering

Een inwoner van Arcen verstevigt zijn tuinmuur. Foto: Remko de Waal ANP

De grote hoeveelheden water die in het zuiden van Limburg voor overstromingen hebben gezorgd, hebben zaterdag het noorden van de provincie bereikt, met evacuaties in Roermond en Venlo.

Zo’n 10.000 mensen in Venlo en enkele duizenden in Roermond moesten uit voorzorg hun huis ‘s nachts verlaten. Op sommige plaatsen zijn dijken en riviermuren verstevigd met zandzakken door het leger in samenwerking met vrijwilligers om het overstromingswater buiten te houden.

Het waterpeil in Venlo bereikt naar verwachting zaterdagavond om 19.00 uur zijn hoogtepunt en kan tot zondagavond aanhouden, zeggen ambtenaren.

In het uiterste zuiden, waar honderden mensen waren geëvacueerd na een gemelde breuk in de Julianakanaalmuur, zeggen functionarissen nu dat in plaats daarvan water en zand door de bodem van de dijk waren gesijpeld.

Toch hebben de overstromingen grote schade aangericht. Valkenburg werd getroffen door de ergste overstromingen en één brug spoelde weg. Daar is nu de opruimactie aan de gang.

De opruimactie in Valkenburg aan de gang. Foto: Dana Bos

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft vrijdagavond de zwaarst getroffen delen van Limburg bezocht en zei dat het land geluk heeft gehad dat er geen doden zijn gevallen, zoals in Duitsland en België is gebeurd.

Klimaatverandering

Op de vraag of de overstromingen moeten worden bekeken in relatie tot klimaatverandering, zei Rutte dat dat ‘ongetwijfeld het geval was’.

‘Er is hier echt iets aan de hand’, zei Rutte, alvorens te zeggen dat het niet gepast is om nu harde uitspraken te doen. ‘We moeten er samen achter komen hoe het komt dat er zo lang zoveel water is gevallen’, zei de premier.

Duitse politici legden eerder een verband tussen de overstromingen, die in Duitsland meer dan 100 levens hebben gekost, en klimaatverandering, net als Belgische en EU-leiders.

Stroomafwaarts

Ondertussen zeggen de waterschappen in Brabant en Gelderland geen problemen te verwachten als het hoge watervolume uit zowel Limburg als Duitsland hen bereikt via de Maas en de Rijn.

Arcen bij Venlo, gezien door drone. Foto: Jeffrey Groeneweg HH

‘De uiterwaarden zullen vollopen, maar daar zijn ze voor bedoeld’, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsraad Gelderland-Zuid.

Het rivierpeil zal weliswaar fors stijgen, maar zal ver onder het maximale peil dat de dijken kunnen dragen, liggen. ‘De Maas heeft niet veel ruimte als hij Nederland binnenkomt en al het regenwater uit het heuvelachtige gebied is een extra impact’, zegt Freek Jochems van waterschap Rivierland tegen website Nu.nl.

‘Maar in Brabant en Gelderland is de rivier veel breder, dus het waterpeil stijgt niet zo veel’, zegt hij. ‘We verwachten recordvolumes water, maar zonder grote problemen.’

Campings

Mogelijk zal een deel van het vee naar hoger gelegen gebieden moeten worden verplaatst en zullen kampeerterreinen langs de rivieroevers moeten worden geëvacueerd, aldus Nu.nl.

Ook worden voet- en fietspaden over de uiterwaarden afgesloten om kleine dieren in veiligheid te laten komen zonder gestoord te worden door wandelaars en fietsers.

Donaties

Weldoeners hebben tot nu toe ruim € 1 miljoen gedoneerd aan het nationale rampenfonds via het speciale Giro 777-nummer.

De regering heeft de overstromingen tot een officiële ramp verklaard, wat betekent dat de regering een deel van de kosten van de schade op zich zal nemen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment